“Festival Verknipt heeft geen regels overtreden met te harde muziek”, zegt wethouder Eva Oosters vandaag in de Utrechtse gemeenteraad. Het festival werd onlangs gehouden bij Plas Strijkviertel in Utrecht. Volgens commissielid Stefan Gaillard van Stadsbelang was de overlast groot. “Sommige inwoners maten tot wel 68 dB op 5 kilometer afstand”, zei Gaillard. Het festival werd door 20.000 vooral jonge bezoekers bezocht.
Volgens de wethouder zijn er metingen verricht en heeft er geen overschrijding van de geluidsnormen plaatsgevonden. Ze kan niet bevestigen dat er op grote afstand sprake was van geluidsoverlast, die metingen heeft de gemeente niet verricht. Wethouder Oosters: “Wij vinden evenementen in onze stad waardevol. Ze zorgen voor ontmoeting en plezier en voor mentale gezondheid.” Ze erkent dat een festival ook hinder kan opleveren.

Stichting Laagfrequent geluid gunt iedereen zijn feest of festival, laat dat voorop staan. Het probleem wordt in onze optiek echter in grote veroorzaakt (en verergerd) door het toepassen van veel te grote woofers en sub-woofers van de gebruikte geluidsinstallaties. De lage frequenties verplaatsen zich ongehinderd kilometers ver. Wanneer de gemeente een decibel meting doet, kan het geluid dan misschien wel onder de norm blijven, kilometers verderop zitten echter de niet-festivalgangers thuis met ramen en deuren dicht en horen toch in huis het gebonk van de lage tonen. Stichting Laagfrequent geluid vindt dat er nieuwe normen zouden moeten komen, waarin niet alleen rekening wordt gehouden met het (lokale) geluidsniveau in dB, maar ook met de waarneembaarheid van (ongewenste) lage frequenties op grotere afstand.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3594873/festival-verknipt-mag-blijven-geen-ernstige-overlast-volgens-de-gemeente