mail info@laagfrequentgeluid.nl
INFORMATIE ONTWIKKELINGEN VERHALEN THEORIE LINKS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

 

Inleiding

Op deze pagina vindt u een overzicht van LFg-meldingen zoals die bij onze Stichting zijn binnen gekomen.

De meldingen zijn in de loop der tijd op 2 verschillende manieren verwerkt.
Gegevens uit de periode oktober 2014 t/m januari 2017 zijn handmatig verwerkt op basis van e-mails die in die periode bij ons zijn binnen gekomen.
Gegevens vanaf februari 2017 zijn geautomatiseerd verwerkt op basis van het meldingsformulier op onze website.

Klik hier voor een overzicht van alle meldingen (geanonimiseerd) van 2020

Klik hier voor een overzicht van alle meldingen (geanonimiseerd) van 2019

Klik hier voor een overzicht van alle meldingen (geanonimiseerd) van 2018

Klik hier voor een overzicht van alle meldingen (geanonimiseerd) van het jaar 2017

Klik hier voor een overzicht van alle meldingen (geanonimiseerd) vanaf oktober 2014 t/m januari 2017.

Daarnaast bevat deze pagina een selectie van persoonlijke verhalen van mensen die hinder ondervinden van laagfrequent geluid. Vaak geven deze ontboezemingen een indringend en invoelend inkijkje in het leven van deze mensen en waar zij doorheen gaan.

Alkmaar

Man (51) te Alkmaar schreeft het volgende:

Sinds begin jaren negentig neem ik een lage bromtoon waar, eerst alleen 's nachts maar na enige tijd ook overdag. Ik denk omdat ik het geluid begon te herkennen tussen alle andere (normale) geluiden van overdag.

Mijn klachten ; concentratie- en slaap problemen en lichte zeurderige hoofdpijnen.
Als ik het tegen mensen in mijn omgeving vertelde werd er lacherig gezegd dat het tussen mijn oren zat. Ik was de enige die het scheen te horen.

In die tijd ben ik herhaaldelijk op onderzoek uitgegaan en heb precies gedaan zoals jullie op de website beschrijven. Ook heb ik `s nachts op de fiets rondgespeurd om de brom te lokaliseren. Dat bleek heel moeilijk.

Watjes in de oren hielp niet. De dokter spoot mijn oren uit maar dat hielp ook niet.

De jaren verstreken en tot slot sprak ik er met niemand meer over. Soms, als het sporadisch weg was begon ik er wel weer eens over. Een schouderophalen was het antwoord. De komst van internet bood geen oplossing. In de jaren hoopte ik dat er toch misschien eens een keer iets zou worden vermeld van andere mensen die er ook last van hadden.

In 2003-2004 kwamen de eerste berichten, een geruststelling, maar ook niemand die het echt verklaren. Totdat..... dit bericht:

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/1225121/geluidswerende-maatregelen-om-bromtoon.htm#.UjxRUdKBlrg

Medio september 20013 ben toen op onderzoek gegaan bij het trafostation in Otterleek (daar staat de grootste) in de gemeente Schermer. Jawel hoor: Uit de gebouwen waar de trafo's zich bevinden komt een onophoudelijke brom. Ik heb gelezen op www.laagfrequentgeluid.nl dat deze golven wel tot 50 km ver kunnen reiken! Geen wonder dus dat ik het overal hoor.

Ik heb de eigenaar; Tennet in september een mail gestuurd. Wel reactie gekregen dat
ze het ontvangen hadden maar geen antwoord tot nu toe.

Almere

Vrouw (54) te Almere schrijft het volgende:

Sinds de herfst van 2011 hoor ik laagfrequent en infrasoon geluid. Mijn huis lijkt een machinekamer. Ook voel ik de trillingen. Mijn bank trilt, rustig zitten kan niet.
Mijn bed trilt. Mijn hart wordt opgejaagd. Ik kan alleen met slaappillen slapen. Meerdere mensen uit Almere heb ik gesproken die de zelfde overlast ervaren en zelfs melding maken van hartritmestoornissen.

Mijn zoon heeft er al langer last van maar zijn klachten werden niet begrepen. Hij werd ondermeer onderzocht door een cardioloog die geen bijzonderheden kon ontdekken. De gemeente heeft metingen verricht en vervolgens is het boek gesloten omdat er geen waarden werden overschreden.

Laagfrequentgeluid is het nieuwe asbest. Moeten wij net zo lang op erkenning wachten? Dit is te erg.

 

Almere

Almere, man, 66 jaar schreef het volgende:

Sinds 2011 ondervind ik hinder van laagfrequent geluid.
"Geluid" is voor mij misschien niet helemaal de juiste omschrijving; ik ervaar meer een pulserende druk op mijn oren. Aanvankelijk dacht ik, dat het te maken had met mijn eigen hartslag, maar de door mij waargenomen frequentie loopt duidelijk niet synchroon hiermee.
Vooral in rustige situaties, als ik een boek wil lezen of in bed lig, wordt het soms zo sterk, dat het in mijn hoofd begint te gonzen wat de rust om te lezen of te gaan slapen sterk verstoord. Soms ook word ik vroeg in de ochtend zo maar wakker, waarna ik merk dat het pulseren op mijn oren zeer sterk is. Sinds ik hier last van heb, ben ik ook veel sneller vermoeid in mijn hoofd dan voorheen en vrees dat dit na verloop van tijd ook mijn gezondheid gaat aantasten.

Op zoek naar een mogelijke bron kwam ik al snel uit op een krachtcentrale van de NUON, die zich een paar honderd meter van mijn huis bevindt. Als ik bij dat gebouw kwam, hoorde ik de pompen werken en voelde ik een soortgelijke druk op mijn oren. Ik heb contact opgenomen met de gemeente, waarna een paar van hun mensen bij mij thuis en in de omgeving van de krachtcentrale metingen hebben gedaan. Zij stelden LFG vast, maar omdat de tijden dat ik aangaf thuis last te hebben volgens hen niet overeen kwamen met de tijden dat de Noun pompen actief waren, kon geen rechtstreeks verband worden vastgesteld. Bovendien vallen de gemeten waarden buiten de in Nederland geldende wettelijke normen, waardoor de gemeente zegt geen stappen te kunnen ondernemen. Verdere bronnen voor mijn LFG overlast waren met de ter beschikking staande apparatuur niet aan te wijzen dus de zaak werd afgesloten.

Ondertussen merkte ik dat ik ook ver weg van Almere, in allerlei plaatsen in Nederland, ook in de vrije natuur, die pulserende druk op mijn oren ging voelen.. Het is dus uidelijk niet aan één plek of bedrijf gebonden! Ik begin steeds meer te denken dat het veroorzaakt wordt door de zendmasten, die in steeds hoger tempo overal in Nederland worden geplaatst.
Bij een wandeling in Limburg, waar een mast in een dorp aan de voet van een heuvel was geplaatst, werd ik, toen ik de helling op liep en ter hoogte van de top van
de mast kwam, plots gebombardeerd met de pulsen waar ik hierboven al over
sprak. Mijn metgezel kon dit ook ervaren.

Voor mij staat nu vast, dat deze zendmasten mede oorzaak zijn van de verstoring van mijn rust, slaap en uiteindelijk mijn gezondheid. Zendmasten zijn echter gewoon 24 uur per dag in werking, dus dat verklaart mij nog niet waarom het pulserende gedreun op sommige tijden sterker is dan op andere! Maar het is alsof op gezette tijden iets -dat enorm sterke golven uit zendt- op grote hoogte over mijn huis (stad, Nederland) vliegt en dat pas na een uur of anderhalf de druk golven op mijn hoofd weer terugkeren
naar een lager niveau.

Zelf actief bezig zijn geeft mij wel verlichting (b.v. fietsen, lopen ) dan heb ik even nergens last van. Er is m.i. iets veranderd in uw en mijn leefomgeving dat onderzocht zou moeten worden. Welke externe factoren kunnen dit soort effecten zoals ik die ervaar bij mensen teweeg brengen?
Welke invloed heeft het steeds dichtere net van zendmasten op het fysiek van mens (en dier!?!) en zijn de nieuwe frequenties die met zoveel trots "uitgerold" worden niet schadelijk voor onze gezondheid? En wat maakt, dat de sterkte van het effect steeds toe- en afneemt? Kunnen satellieten hier een rol in spelen? Waar zijn de (medische) deskundigen die een dergelijk onderzoek als noodzakelijk en wenselijk zien en dit willen opstarten?

Amsterdam

Amsterdam, man, eind 60:


Zelfs de muren van Jericho vielen om door het sonore "lfg van marcherenden personen" Zo ook valt de mens zelf in gruzelementen. Heel hartelijk dank voor het laten lezen van alle brief- verhalen. Ik ben één van de vele slachtoffers van lfg al jaren lang en de laatste jaren dagelijks....

Het probleem is het heftigste te ervaren aan het linkeroor, ik heb dat in een van de brieven al gelezen, en bij mij is dat dus ook zo.
Waarom is dat zo, houdt dat ergens mee verband?
Ik woon aan een snelweg, en de zitpositie in de huiskamer is zo dat ik met het linkeroor aan de straat kant zit.
ik moet dus veelal met de koptelefoon muziek luisteren, tv kijken en ook mediteren gaat niet zonder dat ik iets in mijn oren stop.
Steeds weer, en dat lees ik ook uit de vele brieven, is onbekend daadwerkelijk onbemind,. Dat geldt dus ook voor de lfg - slachtoffers, de nieuwe lepralijders van deze technisch gestuurde gestuurde datasamenleving.
Zoals reeds is geschreven: de nieuwe milieu slachtoffers van "de technische maak- het- je- makkelijk- maatschappij, en trek- je- geen reet-aan- van- de- nare- gevolgen- voor- een- half miljoen- slachtoffers- maatschappij".

Ik lieve beste, ik heb jullie lief, ik ken het grote probleem, de spanningen ervan en het gestolen leven van juist diegenen die een bijzonder talent hebben " te horen" wat anderen niet horen.Wij slachtoffers kunnen het niet vermijden, het is de nieuwe brandstapel waar wij als gevoeligen voor lfg op moeten afbranden.Ik lees in alle​ brieven, door de stijl van schrijven, dat het gaat om mooie gevoelige personen,
die het Leven willen leven, veel meer en beter horen dan het overgrote deel en toch stelselmatig niet worden gehoord en voor krankjorum worden uitgemaakt. Er moeten eerst doden vallen teneinde aandacht te krijgen voor dit ziekmakende lfg waaraan
zovelen ten onder door​ gaan voor ze daadwerkelijk sterven.

Altijd op de vlucht en nergens asiel aan te​ vragen...

Amsterdam

Amsterdam, vrouw, 56 jaar:

Begin 2009 kwam ik 's avonds thuis en hoorde voor het eerst een zware brom in de woning. Het geluid leek op een zware dieselmotor die ergens in of naast het huis stond te ronken, dag en nacht. Alsof dat al niet erg genoeg was kwamen er later trillingen bij. In 2008 was ik een blij mens, vanaf 2009 voel ik me rot door al dit gebrom en getril. Mijn fysieke welbevinden is weg, ik ben aan het overleven.

De trillingen zijn het ergst, er valt niet aan te ontsnappen, ik voel het fysiek. Het is een naar en raar gevoel. Ik heb dit nooit gehad. Als ik sta voel ik het getril via de voeten, als ik zit via mijn billen en benen, en als ik lig overal waar ik contact maak met de matras. Mijn lijf protesteert en wil niet liggen. Dit is anders als ik elders logeer, dan kan ik zoals altijd 'lekker zakken' in het matras en ontspannen inslapen.

Maar niet in mijn eigen woning, er is geen plek waar het niet trilt. Ik heb van alles geprobeerd: slapen op de harde vloer op een matje, of juist met een veelheid aan vilt en matrassen, het helpt niet. Het getril gaat er dwars doorheen, spieren spannen zich, en ik zit vol met stress. Ik probeer het contact met het matras zo klein mogelijk te maken, maar ja, dat is geen slapen natuurlijk. Vanuit uitputting in slaap vallen, maar ook weer vaak wakker door getril. Slapen vond ik fijn, maar nu is het een hel. De laatste jaren word ik sjaggereinig wakker en functioneer slecht overdag.

Gelukkig heb ik het trillen niet buiten de woning, en daar ligt mijn hoop. Ik heb niet één of andere ziekte, het is gekoppeld aan het trillen en brommen. Het is ook in enen gestart, en dus is er hoop dat de oorzaak gevonden kan worden. Mijn buurman voelt en hoort het ook, ik ben niet de enige. We hebben beiden dezelfde ervaringen en zijn dapper op zoek naar oplossingen. Het valt ons op dat het getril en gebrom varieert in sterkte, en perioden. Het gebrom neemt toe bij regenachtig, vochtig weer bijvoorbeeld. Het is ook wisselend aanwezig in de loop van een dag en nacht. In de middag heb ik de meeste kans dat het niet of amper hoor- en voelbaar is. Het bromgeluid dringt diep door: én door het soort geluid, én door het continue karakter ervan. Jammer genoeg helpt het niet om oordoppen in te doen, ik ervaar het via mijn lijf en niet via mijn gehoor. Ongeveer de helft van mijn bezoek kan het ook waarnemen. Voor het voelen van het getril is een langerdurende blootstelling eraan nodig.

De gevolgen zijn ernstig. Ik heb al diverse fietsongelukken gehad doordat ik uitgeput was. Concentratieproblemen, zomaar in slaap vallen op de dag, trillende handen, gevoel hebben alsof mijn bloed kookt, dit gebeurt me als het getril en gebrom sterk aanwezig is gedurende een langere periode. Het continue karakter van de hinder is moeilijk, hinder ervaren juist als je wil rusten en ontspannen is moeilijk. Het brommen begin ik in de loop der jaren op meer plekken te horen, ik word er blijkbaar gevoeliger voor door er zolang aan blootgesteld te zijn. Dat vind ik zorgelijk.

Het getril en gebrom ontregelt mijn leven elke dag en maakt dat ik niet meer goed functioneer.

Amsterdam

Vrouw (60) te Amsterdam schreef het volgende:


In 2007 hoorde ik het voor het eerst een laag brommende geluid aan de
achterkant van mijn huis. Ik lag net in bed. Ik dacht dat dit een geluid was dat wel snel weer op zou houden. Waarschijnlijk waren er mensen aan het werk en hadden ze een brommend apparaat daarvoor nodig.

Ik sliep in. De volgende dag was het geluid er opnieuw. Ik begreep niet dat het er nog was. Ik dacht dat meer mensen het wel zouden horen en er daarom wel snel iets aangedaan zou worden.

De dagen erna bleef het geluid hoorbaar, het hield niet op. Ik begreep het niet. Het stoorde mij heel erg. Ik vertelde het aan mijn buurvrouw die zelf niet veel overlast ondervond van het geluid dat ik hoorde. Maar in de binnentuin aan de achterkant van onze woningen hoorde zij een geluid van een supermarkt die er gevestigd is en die inderdaad ook een laag brommend geluid produceert.

We hebben 40 handtekeningen opgehaald en actie ondernomen richting
verantwoordelijke wethouder van het Stadsdeel. Deze zei wel direct dat de wet niet voorzag in een mogelijkheid om dit geluid aan te pakken. Wel is er een rapport opgemaakt en werd er een winkelmanager aangesteld die bedrijven zou benaderen om te kijken welke verbeteringen er zouden kunnen worden aangebracht bij de diverse bedrijven. Hier is niets van terecht gekomen.

In mijn binnentuin kan ik niet leuk meer zitten en het geluid dat ik in mijn huis hoor is nog steeds erg storend.

Amsterdam

Amsterdam, vrouw, 58 jaar schreef het volgende:

Hier een een kort berichtje over de overlast van laagfrequent geluid in mijn woning.
Het gaat om een diepe bromtoon die wisselt in ritme en intensiteit. Je zou het kunnen vergelijken met het geluid van scheepstoeters in de mist maar ook met een zware ventilator. Het geluid is dag en nacht aanwezig maar er zijn periodes waarin het wat zachter is en periodes waarin het geluid plotseling toeneemt (alsof er iets harder wordt gezet.)Het geluid is niet alleen hoorbaar maar ook voelbaar, vooral in het linkeroor. Behalve druk op het oor is er ook het gevoel van een trillend trommelvlies op de laagste frequenties. Soms voel ik het ook in mijn bovenlijf. Dat maakt het vrijwel onmogelijk te slapen, ook met slaapmedicatie lukt dat niet.

Deze overlast is begonnen in oktober 2012 en duurt tot op heden voort, enkele dagen uitgezonderd. Omdat ik dacht dat het geluid in mijn oor zat ben ik naar de huisarts gegaan die mij vervolgens met de diagnose tinnitus heeft doorgestuurd naar de KNO-arts en een audiologisch centrum. Er werden geen bijzonderheden gevonden, ook niet op de MRI.

Ik vond het wel vreemd dat ik er buiten mijn huis geen last van had, maar men zei tegen mij dat dit kwam omdat de geluiden overdag de lage bromtoon overheersen. Dat vond ik toch geen sluitende verklaring en ik bleef mijn twijfels houden. Bovendien lukte het op geen enkele manier om het geluid te maskeren (met cd's van natuurgeluiden) en ik slaagde er ook niet in om het geluid te negeren. Toen ik de afgelopen kerstdagen elders doorbracht was de tinnitus tot mijn verbijstering opeens verdwenen. Hoe ik ook mijn best deed om het te horen, de bromtoon was en bleef afwezig, zowel overdag als 's nachts!
Vervolgens ben ik gaan zoeken op het internet en kwam ik jullie site
tegen. Toen viel het kwartje: ik heb waarschijnlijk geen tinnitus maar
last van laag frequent geluid.

Achteraf bekeken viel het begin van de bromtoon samen met een heropening na verbouwing van de Albert Heijn op de hoek, een nieuw geopende slijterij, en een ouwproject in de buurt. Of het geluid daar vandaan komt is natuurlijk de vraag. Het kan net zo goed de centrale huisventilator zijn. Deze kan namelijk niet uitgezet worden maar wel harder. Maar misschien zou het ook een afzuiginstallatie in de parkeergarage onder mijn woning kunnen zijn.

Hoe het ook zij, ik ben blij dat het geluid niet in mijn hoofd zit want hier valt niet mee te leven. Nu is er hoop op een oplossing, van welke aard dan ook.

Apeldoorn

Man (71) te Apeldoorn schreef het volgende:

In 2010 werd ik me bewust van mijn gevoeligheid voor LFG. De buurt in op onderzoek. Ook een buurman hoorde (gelukkig) het zoemen, hoewel minder.

Contact gezocht met een naburig verzorgingstehuis. Alle ventilatoren zijn nagekeken, geluid bleef. Slaapmiddelen van de huisarts. Na twee maanden van de ene dag op de andere was het LFG weg.

Wat een opluchting. Oorzaak onbekend gebleven. In de omgeving werd wel veel gebouwd. Op internet veel over LFG, maar weinig gestructureerd. Anno 2013 veel beter, door de Stichting en website.

Sinds 25 oktober 2013 opnieuw LFG. Weer slaapmiddelen gevraagd, voor de nood. Huisarts vroeg niet door. Nu minder heftig: een zacht zoemen, dat sterk wisselt. Sterker halverwege de nacht. Gisteravond in het verzorgingstehuis geluisterd, maar niets opvallends "gehoord". Wil eerdaags verder de buurt in. Ik vermoed een rioleringspomp. Maar hoe is dat te bepalen? Ik begin morgen met een klacht aan de gemeente.

Bleric

Bleric (Venlo) Vrouw, 30 jaar schreef het volgende:

Ik woon al 30 jaar in Blerick en de afgelopen 4 jaar heb ik last in huis van een lage bromtoon. Overdag zet ik de radio aan dan hoor ik het geluid minder, maar `s nachts kan ik slecht in slaap komen, dan hoor ik de bromtoon erg hard. Dit is echt niet prettig, zelfs verschrikkelijk.

Heb er wel eens over nagedacht om te verhuizen, ik pieker er over en hoop dat mijn
dochter van 3 jaar het vervelende bromgeluid niet hoort. Mijn vriend hoort het geluid ook maar die kan zich er goed voor afsluiten en is ook minder thuis dan ik. Een jaar geleden heb ik een klacht ingediend bij de gemeente.

Deze gaven aan de klacht mee te nemen en ik zou er over teruggebeld worden.
Ik ben nooit terug gebeld en heb toen zelf na een half jaar weer contact opgenomen.
Toen ik weer belde kreeg ik iemand te spreken van de gemeente die niet begreep waarom zij een half jaar geleden mijn klacht op de "stapel" hadden gelegd.

Volgens hem konden zij niks doen met deze klacht. Heb met deze man ook veel discussies gehad over mijn klacht. Ik werd door deze man ook echt niet serieus genomen. Hij heeft nog met andere mensen gesproken die volgens hem over deze klacht gingen,maar er werd toch echt niks mee gedaan,"omdat ik niet kon aangeven waar deze bromtoon vandaan kwam". Heb ook echt nadrukkelijk gezegd dat ik het niet meer wist en dat ik echt aandrong op een onderzoek, maar ik werd gewoon keihard fgewezen.

Heb het een tijdje laten rusten,tot mijn vriend mij verwees naar de website laagfrequentgeluid. Hier was ik erg blij om,heb met mensen gesproken die mij wel erieus namen,en luisterden naar mijn verhaal. Hierdoor sta ik ook steviger in mijn choenen,om verder acties te ondernemen betreffende deze verschrikkelijke bromtoon.

Den Bosch

Den Bosch, man 49 jaar, vrouw 47 jaar:

Wat een herkenning bij het lezen van uw website!
Wij wonen in de mooie binnenstad van Den Bosch.
Wij wonen daar nu 15 jaar.
Sinds begin juni 2014 hebben mijn man en ik last van trillingen in ons huis. De laatste week (sinds de avond van 8 december) elke avond vanaf half elf tot in de ochtend.
Het lijkt alsof er een wasmachine gaat centrifugeren, wordt dan wat minder, zwelt dan weer aan enz enz.

We wonen achter diverse restaurants en een café. Zij zijn allen bereid geweest om
apparaten aan en uit te zetten om te achterhalen waar de trillingen vandaan zouden
kunnen komen. Ook met andere buren hebben we uitgebreid getest.
We hebben tot nu toe nog geen oorzaak kunnen vinden. Wel een heerlijk gevoel overgehouden aan het contact met de buren, die zo begripvol zijn en volop meewerken. Ook als we het voor de tiende keer komen vragen! Het sterkt ons. Wat het voor ons nog doenlijk maakt, is dat we het beiden voelen.

We gaan nu de route richting gemeente insteken en hopen op steun en medewerking. Het zou te achterhalen moeten zijn waar de trilling vandaan komt, aangezien het nog maar zo kort is. Het voelt trouwens niet als kort, het slaaptekort bouwt zich wel op.
Mocht u ons nog tips kunnen geven of wellicht aan een expert kunt helpen die een
meting kan verrichten, dan horen wij dat graag.

Den Haag

Den Haag, vrouw, 57 jaar:

Sinds 2008 ondervind ik geluidsoverlast van een afzuigapparaat oid van de buren. Ik hoor het gebrom van een motor en daarbij af en toe geloei en/of gesis. De vloeren en muren trillen, dit gaat door metaal van bed en stoelen heen. Soms giert het apparaat zo hard, veelal `s nachts, dat er een behoorlijke druk op mijn vloer lijkt te ontstaan. Er treedt hevig lfg op en ik neem het ook waar als resonantie. Er ontstaat druk op trommelvliezen, duidelijk getril door mijn hele lichaam en druk op hoofd. Ik ga dan 's nachts maar naar buiten in de hoop dat ik word aangehouden door een integere agent, zodat ik een paar uurtjes in een cel mag slapen in het politiebureau in mijn straat. Helaas gebeurt dat niet.


Deze klachten heb ik sinds 2008. Sinds 2013 heb ik een hartritmestoornis ontwikkeld. Drie hamsters zijn te jong overleden aan symptomen van vocht achter de longen (zie onderzoek effecten lfg op longen van kleine knaagdieren van dr. Alvez Pereira)
Wat ik het ergste vind is de houding van officiële instanties, zoals de gemeente Den Haag. Een regelrechte aanfluiting. Een GGD man kwam met het gebruikelijke tinnitusfoldertje en het meldpunt woonoverlast en stadsdeelinspecteur bepaalden in hun wijsheid wanneer de overlast zou optreden; dan zouden ze langskomen.

Ambtenaar woonoverlast kwam trots met twee jonge secretaresses langs, stadsdeel inspecteur begeleidde galant een jonge vrouwelijke arts van de GGD en wilde onder het uiten van sarcastische opmerkingen alle kamers inspecteren. Ik had diverse keren aangegeven dat het geluid/getril voornamelijk s nachts plaatsvond. Daarom kwamen twee ambtenaren dus `s ochtends vroeg met opnameapparatuur, die zij onverricht zake een kwartier later weer konden meenemen. Vanwege deze ambtelijke slapstick en een nutteloos rapport ben ik naar de ombudsman gegaan. Deze gaf toe dat de gang van zaken niet burgervriendelijk was.

Ik heb nu zeven jaar lang last van gebrom, geraas, getril: laagfrequent geluid. Mijn huisdiertjes die de druk en het getril klaarblijkelijk ook niet aankunnen overlijden te vroeg (Voor 2008 stierven mijn hamsters aan ouderdom) Het wordt tijd voor een ludieke actie mijnerzijds. Een affiche op het raam, ofzo, met de tekst: Pas op uw gezondheid, woning met lfg. Ik ben laaiend woest op de instanties en weet me geen raad meer. Misschien hang ik dat raamplakkaat toch maar op!

Den Haag

Den Haag/Senegal, vrouw 64:


Al sinds jaren heb ik last van de Brom, maar kan er inmiddels een beetje beter mee omgaan, gelukkig! Het is de laatste tijd in de omgeving van Den Haag rustig geweest. Tot een paar weken terug! Nu is hij weer dagelijks hoorbaar Begin februari was ik 2 weken in Zuid Senegal. Een paar dagen tijdens mijn verblijf logeerde ik net buiten een dorpje middenin een mangrovegebied.

Wat een intense stilte daar `s nachts! Tot de tweede nacht! ik werd `s morgens rond 6 uur wakker, geen idee waarom, maar tot mijn grote verbazing was ie er, de BROM!!!
exact hetzelfde als in Den Haag terwijl daar in de verste verte geen stad of iets dergelijks te bespeuren is! U kunt zich misschien wel voorstellen hoe groot mijn verbazing was!

Ben gelukkig wel weer ingeslapen en heb m daarna niet meer gehoord .Ik ga nu echt aan satellieten of zo denken. Die maken natuurlijk hun banen om de aarde en zijn daarom soms een tijd niet hoorbaar en dan ineens weer wel. Mijn vraag is of er wel eens een onderzoek is gedaan naar het geluid dat satellieten veroorzaken?

Den Haag

Den Haag, vrouw, 53 jaar schreef het volgende:

Sinds eind 2010 heb ik last van een continue zware bromtoon.
Dit geluid is 24 uur per dag, dus continu hoorbaar m.n. binnenshuis, buiten is het nauwelijks waarneembaar. Het geluid is vooral 's nachts zeer vervelend, omdat ik ierdoor niet meer kan slapen.

Tientallen nachten ben ik 's nachts lopend en op de fiets door de buurt gereden om na te gaan waar het geluid vandaan kon komen en de meest logische bron zijn de Europolgebouwen, die eind 2010 in gebruik genomen zijn. Naast enorme ventilatoren in de parkeergarage en 200m diepe putten om het verwarmingswater op te pompen, staan er ook nog 2 gigantische noodgeneratoren in het gebouw, die 24 uur per dag in bedrijf zijn. Na contact te hebben gehad met diverse experts (Ingenieursbureau
Cauberg-Huygen, Stichting Laag Frequent geluid) zijn we tot de conclusie
gekomen dat het hier zeer waarschijnlijk gaat om zgn. laag frequent geluid
(LFG), dat zich via de ondergrondse infrastructuur verplaatst naar de woningen van de omwonenden.

Op dit moment zijn we echter op een dood punt beland, we zien geen mogelijkheden meer om de geluidsbron op te kunnen sporen.
Na bezoek aan de huisarts (nog nooit van dit probleem gehoord, maar zeer welwillend), doorgestuurd naar KNO-arts die aangaf niets met mijn probleem te kunnen. In het begin dachten veel mensen dat ik het me inbeeldde en dat het tinnitus is, later echter kwam er gelukkig begrip, ook omdat ik hen naar jullie website kon verwijzen. Gelukkig gelooft mijn man me wel!
Omdat ik helemaal niet meer kon slapen, moest ik wel slaapmiddelen gaan gebruiken. Dit heb ik 1 jaar gedaan, maar hier werd ik depressief van.

Het geluid heeft mijn leven totaal ontwricht, ik heb nergens energie meer voor, terwijl ik vroeger sliep als een roos en eigenlijk altijd vrolijk was….
"Gelukkig" heb ik een eigen bedrijf, waardoor ik mijn eigen werktijden kan bepalen, anders had ik niet kunnen blijven werken.

Op dit moment heb ik baat bij de zgn. Marsona Sound Conditioner 1288A, een
apparaat dat maskerend produceert, waardoor ik in ieder geval een paar
uur kan slapen. Mijn man moet nu echter wel oordoppen in, het begint een beetje een klucht te worden…Kortom: slapen is een stressvolle aangelegenheid geworden en ik voel me niet meer thuis in mijn eigen huis. Het meest vervelende is dat er geen oplossing is -althans niet binnen afzienbare tijd- waardoor je ook geen hoop hebt dat het ooit weer wordt "als vroeger", toen ik heerlijk op zondagmorgen nog even in bed kon blijven liggen luisteren naar de vogels!

Hartelijke groet en nogmaals veel dank voor al jullie werk!

Drachten

Vrouw te Drachten schreef het volgende:

Geachte heer, mevrouw,

In het Dagblad van het Noorden heb ik met veel interesse het artikel over "hooggevoelig voor laagfrequent geluid"  gelezen.

Ik woon in Drachten en sinds juli heb ik regelmatig last van een naar resonerend dreunend geluid. Een maand of drie heeft dit gedreun erg veel impact op mij gehad. Het gedreun heeft ongeveer het ritme van het hart. Mijn hart heeft de nare gewoonte om zich aan dat ritme aan te passen. Ik heb dat als zeer vervelend ervaren.

Op dit moment lijkt het iets rustiger. Er zijn zelfs dagen dat ik het niet hoor. Ik neem het overigens alleen in huis waar. Niet wanneer ik buiten sta. Maar enige tijd geleden zat ik in mijn auto in Opeinde. Daar heb ik het gedreun ook ervaren. Ook bij de buren in huis hoor ik het nare geluid.

Ik heb gemerkt dat de meeste mensen om mij heen mijn ervaring niet delen. Mijn man kan, als hij heel erg zijn best doet, ook iets van het geluid waarnemen.

Driebergen

Vrouw (75) te Driebergen schreef het volgende:

Vorig jaar is aan de weg in Driebergen waar mijn man en ik sinds ca. 10 jaren wonen de riolering vernieuwd – naast ons huis staat een transformatorhuisje met pompen. Sinds die tijd ervaar ik 's nachts permanent geluidsoverlast. Een groot probleem is dat mijn man en onze buren dit geluid, een laagfrequent gesis tegen hoogfrequent aan, niet horen.

Je gaat dan denken dat het om een geval van tinnitus gaat, maar dit bleek niet zo te zijn. We hebben een klacht ingediend bij de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, die ons doorverwees naar de regionale Milieudienst.
Deze heeft geluidsmetingen verricht, maar de externe bron is nog (steeds) niet vastgesteld. Al met al heb ik al negen maanden slapeloze nachten. Om gek van te worden.

Groningen

Vrouw te Groningen schreef het volgende:

Beste mensen van de Stichting,
In het Dagblad van het Noorden las ik het artikel 'Groeiende overlast door zware bromtonen' en was verheugd te lezen dat er een Stichting is opgericht. Graag sluit ik me hierbij aan, want samen kun je veel meer bereiken dan alleen. 
Ik woon in de stad Groningen. Zelf heb ik ongeveer een jaar last van de bromtonen, maar ik weet dat ze er al veel langer zijn: een man bij mij in de straat klaagde er zo'n acht à tien jaar geleden al over en ondernam ook allerlei actie. 

Ik hoor de tonen overigens elders ook, bij mijn moeder in Vries zijn ze nog erger dan hier, ik hoor ze daar de hele dag (maar dat kan ook komen doordat het daar verder stiller is). In de stad Utrecht heb ik ze gehoord, in de Achterhoek en afgelopen weekend nog vlak bij Siddeburen. Eigenlijk hoor ik de toon overal waar ik ben geweest, sinds ik ze überhaupt hoor. Er zijn wel verschillen, in bijvoorbeeld in intervallen. 
Af en toe voelt het wat nachtmerrie-achtig, dat het niet uit te schakelen is. Als je het eenmaal hoort, dan hoor je het. Ik heb er niet elke nacht in gelijke mate last van, maar weet niet of dat door de toon komt, die dan zachter is, door de wind die anders staat, of door mezelf, wie weet hoor ik het de ene keer gewoon scherper, omdat ik er meer op gefocussed ben. 

Hoe dan ook, ik wil graag op de hoogte gehouden worden van verdere stappen/actie. 
De eerste stap zou volgens mij moeten zijn: uitzoeken - met gevoelige richtmicrofoons? - waar het geluid precies vandaan komt, want tot nu toe lijkt niemand dat echt te weten. Dat maakt het erg lastig. 

Grootegast

Vrouw te Grootegast schreef het volgende:

Stichting Laagfrequent geluid,
 
Na uw artikel te hebben gelezen in het Dagblad van het Noorden, wil ik ook graag reageren. Overdag heb ik er geen last van, want dan overheersen andere geluiden, b.v. de radio, geluiden van buiten e.d.. Maar s'avonds als het stil is, hoor ik een constante bromtoon met onderbrekingen van een of twee seconden, om daarna weer verder te gaan met de bromtoon. Heb speciaal voor op bed oordoppen laten aanmeten tegen geluid, maar dit helpt niet tegen het bromgeluid. Ervaar hier constant hinder van door onderbroken slaap. Heb ook een gehoortest in U.M.C.G. laten doen, hieruit bleek dat ik lage tonen beter hoor dan hoge tonen.

Hoop dat ik hiermee ook kan bijdragen om het probleem op te lossen.

Haarlem

Vrouw te Haarlem schreef het volgende:

Laagfrequent geluid is een fenomeen wat erg schadelijk is voor de gezondheid van vele mensen. Slechts een klein percentage van de mensen is hier gevoelig voor, maar dit verstoort ernstig je leven, kan ik uit eigen ervaring melden. Laagfrequent geluid zijn hele lage bromtonen die zo laag zijn dat ze vaak een trilling worden. Zelf slaap ik al zo''n 3 maanden slecht hierdoor.

Schuin tegenover mijn huis zijn ze gestart met een nieuwbouwcomplex. Hiervoor stond er een aggregaat en 2 grote waterpompen dag en nacht aan. Met als gevolg 24 uur per dag gebrom en trillingen in de grond. Als ik bijv. op de bank zat dan voelde ik de trillingen in de bank en dan zit je echt niet lekker meer. En slapen is zo goed als onmogelijk (oordopjes werken hier niet tegen). Je voelt de hele tijd de trillingen door je hele lijf trekken en het continue pulserende gebrom went gewoon niet.

Inmiddels zijn het aggregaat en de waterpompen na 2 maanden weer weg, maar er is nog steeds een gebrom met trilling over. Inmiddels zijn we al een maand in de weer met de gemeente, met Spaarnelanden, met de aannemer, met buren, etc. om te zoeken waar het vandaan komt. Het vervelende is ook nog eens dat niet iedereen het geluid en de trillingen hoort/voelt, dus de meeste mensen verklaren je ook nog eens voor gek. Maar ik heb zelf een onafhankelijke geluidsmeting laten doen en het laagfrequente geluid is wel degelijk aanwezig in een hoge intensiteit. Dus ik ben niet gek.

Maar na 3 maanden slecht slapen ben ik wel compleet uitgeput, ik heb moeite om mij te concentreren, voel me steeds lustelozer worden en voel me radeloos want ik weet niet meer waar ik het zoeken moet. Ik heb dit huis nog maar net gekocht en ik heb geen geld meer om het te verkopen. Want geloof me, ik zou heel graag willen verhuizen, maar dat kan dus niet. De ironie is dan ook nog eens dat ik juist net verhuisd ben vanwege menselijke geluidsoverlast in een flat waar ik woonde. En in mijn nieuwe huis heb ik nu dus weer last van laagfrequent geluid (een andere bron van overlast, maar nog steeds geluidsoverlast). Ik zou heel graag iets leuks gaan doen, maar ik ben te uitgeput. En wennen doet het helaas niet en negeren is helaas ook onmogelijk aangezien je eigen energiesysteem continue wordt verstoord door deze trillingen.

Helaas is ook gebleken dat dit geluid zich over enorme afstanden kan verplaatsen, dus het blijft altijd lastig om de bron te vinden. Alleen al bij ons in de gemeente zijn er 21 bouwprojecten, dus waar begin je dan?! En het is vervelend dat je ook steeds moet dealen met mensen die dit niet serieus nemen omdat ze het zelf niet voelen / ervaren. Omdat zij het niet ervaren / voelen 'is het er niet'. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het is er wel degelijk, alleen is nog niet iedereen op dat gevoeligheidsniveau. Maar in mijn beleving is de wereld aan het veranderen en wordt iedereen gevoeliger. Dus zullen er ook steeds meer mensen zijn die hier last van gaan krijgen. Vroeger had ik hier ook geen last van en begreep ik de ophef hierover ook niet. Maar helaas weet ik inmiddels beter.

Hardenberg

Man (58) en vrouw te Hardenberg schreven het volgende:

Hoe wij in de steek zijn gelaten door de instanties

Het is nu September 2014. Soms zeggen mensen dat het goed is dat je niet alles vooruit weet…
Ons verhaal begint met dat wij in April 2013 een andere woning konden betrekken. Het was voor ons een lot uit de loterij; gelegen aan het water in een parkachtige omgeving met mooie hoge bomen. Voor ons was het "het plekje om onze laatste jaren te blijven wonen" dat gaven wij ook te kennen aan de woningconsulent van de woningstichting.

Maar nu de ellende die wij van half mei 2013 tot nu toe meemaken.
Het leven is niet fijn meer met altijd dag en nacht dat geluid. Ik noem het gesnister.
Mijn man ervaart het weer anders, een soort gepiep, en anderen horen het als zoemen.
Het gaat dwars door ons lichaam en is in het hele huis te horen, zelfs buiten horen wij het.

Wij hebben het gas,water en de stroom afgesloten om met zekerheid te kunnen zeggen waar het geluid vandaan kwam, dit hebben wij meerder keren gedaan maar het geluid bleef . Zelfs onder het huis hebben wij gecontroleerd. Mede daarom hebben wij iemand naar onze cv laten kijken. Deze man zei dat het niet van de cv maar van buiten kwam.
Daarom de gemeente gebeld om naar een lantaarnpaal te laten kijken, of daar iets niet goed functioneerde, maar hier kwam ook geen oplossing uit dus het geluid bleef .

Wij vroegen om hulp bij de woningstichting en de gemeente maar liepen overal tegen een muur; niemand zei ons te kunnen helpen of we werden gewoon niet teruggebeld.
Ondertussen zijn wij in juni 2013 in contact gekomen met een Site Inspector van Reggefiber
Er staat namelijk een Popkast, dat is een kast waar alle aansluitingen van de glasvezelkabels aangesloten worden ongeveer 40 meter bij ons huis vandaan aan de andere kant van het water. Deze Site Inspector heeft in totaal 2 x de Airco- koelinstallatie naar beneden gezet. Hij zei tegen ons het kan wel kloppen dat die koeling de oorzaak is, hij is namelijk rond die tijd in gebruik genomen maar ja, van iets dat is gezegd hebben wij geen bewijs.

Het geluid bleef. De Site Inspector was niet meer te bereiken. Van een beloofd akoestisch onderzoek hoorden wij niets meer. Ten einde raad zijn wij naar Raad en Recht gestapt.
Deze juriste heeft 1 x een brief aan deze meneer geschreven. Het antwoord luidde ongeveer dat de airco een week had uitgestaan, dus wij konden geen last van de POPkast hebben.
Wel moest er een ventiel veranderd worden en een akoestisch onderzoek had al in zijn vakantie plaatsgevonden ?????? Raar…

In de tussentijd van mei tot eind Juni 2013 contact gezocht (telefonisch)met het RIVM, De Nationale Ombudsman en de Nederlandse StichtingGeluidshinder. Dit leverde alleen maar na lang praten op: "U zult wel Tinnitus hebben" .
En zo maakte iedereen er zich van af.

Ondertussen hoorden wij niets van de Site Inspector en daarom heeft de juriste van Raad en Recht deze man even opgebeld. Wat schetste onze verbazing: Nadat zij hem gebeld had kwam zij met de opmerking dat zij zich er in verdiept had en dat zij dacht dat het wel tinnitus zou zijn.

Ik ben notabene zelf naar de dokter geweest ben om te vragen of wij allebei tegelijk tinnitus konden krijgen en deze dokter gaf aan dat dit niet bestond.

Dus weer een akoestisch bureau gebeld. Dit bureau zou voor ons gratis op een vrijdagmiddag komen meten en dit gebeurde. Toen zij erachter kwamen dat het over de POPkast van Reggefiber ging wilden zij niet verder gaan. Reggefiber en dit bureau hebben nl één gezamenlijke baas: Volker Wessels dus dit kon en mag niet.
Weer de gemeente ingeschakeld. Er zijn 2 mensen van de bestuursdienst bij ons geweest. De man was dus al eerder hier geweest die wou niks doen. De vrouw die erbij was zegde ons toe dat zij ervoor zou zorgen dat er een onderzoek kwam. Na twee weken wachten heb ik deze vrouw op het gemeentehuis gebeld. Toen zei ze dat de gemeente niks voor ons lon doen.
Als wij wat wilden moesten wij maar een onderzoek laten doen en de schuldige bij de gemeente aanleveren. Toen besloten wij in december 2013 om zelf een akoestisch bureau in de arm te nemen en dit zelf te betalen. Het meetrapport toonde aan dat het laagfrequent geluid door de Popkast van Reggefiber werd veroorzaakt.

Met dit rapport zijn het akoestisch bureau van Reggefibber en het akoestisch bureau dat ons rapport gemaakt heeft + het hoofd van de technische dienst van Reggefiber om de tafel gaan zitten met een medewerkster van de bestuursdienst van onze gemeente. Daar is besloten dat ze gezamenlijk een onderzoek zouden doen in de POPkast ( in de kast is het apparaat gevonden wat de 100 HERTZ toon veroorzaakt).Reggebiber heeft een rapport opgesteld, dit aan de gemeente gestuurd en vervolgens heeft de gemeente het weer naar ons gestuurd.

Volgens de gemeente was het rapport niet helemaal in orde.
Ook werd er in dit rapport gezegd dat geluid dat wat wij hoorden niet overeen kwam met wat die 100 HER|TZ toon dan volgens hen moest zijn. Volgens Reggefiber was het een fan van de airco-koelinstallatie die de toon veroorzaakte en die fan hadden ze vervangen. Het geluid zou volgens hen nu weg moeten zijn. Dit was dus niet het geval!

Ondertussen ben ik naar de woningstichting gegaan en heb daar een usb stick aan degene van de technische dienst gegeven met al onze mails en rapporten over het geluid en hij heeft het aan zijn meerdere gegeven en hier hebben wij zoals wij al verwachtten totaal geen reactie op gekregen.

Ik heb nog melding gemaakt bij het ministerie van VROM. Hun antwoord was gelijk aan dat van Stichting Laagfrequent Geluid nl dat wij een advocaat in de arm moesten nemen en dat de gemeente dit voor ons op moet lossen. ( dit naar aanleiding van het akoestisch onderzoek wat ik hen toegestuurd heb)

Wij worden in de steek gelaten door de instanties die onze rechten en onze gezondheid zouden moeten beschermen. Iedereen lijkt maar wat te roepen en zegt wat hem of haar het beste uit komt. Wij hebben geen tinnitus, dat is ook bewezen. Men wil dat gewoon niet horen en schuift onderzoek en meetrapporten gewoon terzijde.

In september 2014 is er eindelijk door de gemeente gemeten. De 100 hertz toon was weg.
Wij moeten nu wachten tot dit rapport uitgewerkt is en dan kijken wat de gemeente hier mee kan en wil doen . Het geluid waar wij zo ziek van worden is dus van een andere/lagere frequentie. Het geluid maakt ons leven en lichaam kapot, we slapen geen nacht meer fatsoenlijk en vinden overdag geen rust.

Heemstede

Heemstede, man en vrouw:

Wij wonen in een kleine nieuwbouw wijk op de grens van Heemstede met Bennebroek. Vanaf 19 oktober 2006 hebben wij in huis last gekregen van laag frequent geluid (LFg). In huis is met name 's nachts een hinderlijk sterk gonzend geluid waarneembaar.

We zijn direct op zoek gegaan naar mogelijke bronnen bij buren en in nabije omgeving, echter zonder resultaat. In het begin was het laag frequent geluid een aantal malen in het weekeinde opeens verdwenen, om vervolgens zondagnacht weer terug te komen. Sinds 2006 ondervinden wij echter vrijwel continu ernstige hinder van van dit gonzende maar niet te traceren geluid.

Er zijn periodes geweest dat de intensiteit minder was, en dan besluit je er maar mee te leven. Sinds 1 oktober 2014 is de intensiteit van het LFg echter enorm toegenomen (en is nu ook overdag goed waarneembaar), met als gevolg sterk verstoorde nachtrust en een ernstig gevoel van lichamelijk onbehagen in eigen huis. Het gebruik van een "maskerende ruis" CD helpt inmiddels niet meer. Daarnaast hebben wij onlangs geconstateerd dat wij 's nachts buiten op meerdere locaties in de omgeving een gonzend en pulserend geluid kunnen waarnemen. Dit was aanvankelijk in 2006 niet het geval.

De verhalen op de website van de Stichting Laagfrequent geluid zijn zeer herkenbaar. Ondanks onze zoektocht naar de bron, tasten wij nog in het duister over de oorzaak van het laag frequent geluid in onze woning. Graag komen wij in contact met mensen met een vergelijkbaar probleem in de omgeving van Haarlem. Wellicht kunnen we eens bij elkaar luisteren om te onderzoeken of er overeenkomsten zijn die naar een mogelijke bron wijzen. Daarnaast komen wij graag in contact met iemand in bezit van een geluidsmeter voor laag frequent geluid.

Heiloo

Man (58) te Heiloo schreef het volgende:

Beroofd van de Stilte.

Sinds augustus 2009 hoor ik 24 uur per dag zwaar gebrom in de atmosfeer. Laagfrequent geluid. Gelooft u mij alstublieft als ik zeg dat dit vreselijk is. Nooit meer stil. De hele dag door en vooral 's nachts een gedreun, zelfs voelbaar, alsof er een dieselaggregaat in mijn huis staat.
Ik ben een man van 58 jaar en woon in Heiloo (NH). Niemand schijnt te weten waardoor dit wordt veroorzaakt, noch hoe dit op te lossen. Ik ervaar LFG als een hoogst onnatuurlijk en ongezond fenomeen. Het jaagt me op en ontregelt me.

In mijn gemoed slinger ik heen en weer tussen boosheid en machteloosheid. Boosheid, omdat mijn leef en woonplezier grondig verstoord is geworden. Machteloosheid, omdat ik voel hier niets tegen te kunnen doen en me door geen enkele overheidsinstantie geholpen voel. De Milieudienst Regio Alkmaar zegt niets te kunnen doen, ze hebben geen regelgeving die ze kunnen toepassen.

\Mijn klachten nemen zij niet serieus; dat blijkt wel als ze zeggen dat ik maar beter naar een dokter kan gaan. Alsof het tussen mijn oren zit ! Ook voel ik me heel erg alleen staan met mijn leed. 10% van de bevolking hoort LFG, 3% ondervindt hiervan ernstige hinder. Ik hoor bij die 3%. Het is een aanhoudende nachtmerrie. Ik ben veel thuis en hoor het LFG in huis het sterkst, maar ook buiten. Tot nu toe heb ik het zelfs waargenomen in Haarlem, Amsterdam en Leiden. Verhuizen is daarom geen optie omdat ik vrees dat het op een andere woonplek ook voorkomt.

LFG hinder is een ernstig, doch onderschat, milieuprobleem dat aandacht behoeft. Uitgaande van 3% van alle Nederlanders zijn ruim 480000 mensen net als ik beroofd van de Stilte. Schandalig !!!

Hoogezand

Man te Hoogezand schreef het volgende:

Geachte heer/mevrouw,

Vandaag een artikel gelezen in het Dagblad van het Noorden over hinderlijk laagfrequent geluid. Inhoudelijk dekt het artikel exact mijn ervaringen in Hoogezand.  

Het zal begin 2008 geweest zijn dat het bij mij begon. Ik was al heel lang in het bezit van een professionele geluidsmeter (klasse 2 zonder analyse per octaaf) en ben begonnen daar metingen mee te doen bij twee grote fabrieken in de buurt, doorgaans 's nachts of laat in de avond als er weinig verkeer was op de A7. Ik heb gemeten zowel in db(a) als db(c). En tevens gewoon luisteren. Mijn eerste metingen stammen uit juli 2008 en heb alles goed genoteerd. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat ik geen duidelijke bron heb kunnen aantonen in mijn buurt en vermoedde ik dat het probleem verder lag. Ik heb ook metingen buiten de gemeente gedaan, met hetzelfde negatieve resultaat.

Bij mij lijkt het geluid ook op dat van een zware dieselmotor. Feitelijk is het identiek aan dat van de dieseltreintje die niet ver van mijn huis passeert. Dat geluid komt en gaat en hindert niet. De frequentie is veel lager dan "brom" van 50 hz.

Het geluid had in het begin een bijzonder kenmerk. Het was een soort "rommelend" geluid, onregelmatige zwevingen, alsof er grote rubber ballen in een metalen trommel circuleerden. Ik dacht daarom ook aan de hamermolen die in een van de fabrieken hier wordt gebruikt. Dat "rommelende" lijkt inmiddels wat minder te zijn geworden. Het is niet uitgesloten dat die onregelmatige fluctuaties het gevolg is van weersinvloeden. Het geluid is buiten niet te horen vanwege maskerende andere geluiden. Binnen is het overal hoorbaar. Doorgaans zet ik een zacht muziekje aan en bij het slapen gaan de ventilator op een wat hogere stand. Allemaal bedoeld om te maskeren. Daarnaast heb ik wel een stevige borrel nodig om in slaap te komen.

Het gebeurt ook dat er soms helemaal geen laagfrequent geluid is. Vaak was dat in de nacht van zondag op maandag, vanaf plm 01.00 uur. Kwam ik dan bij de fabrieken aan dan waren ze gewoon in vol bedrijf en gaf de geluidsmeter de normale waarden aan.

Ik heb aan verhuizen gedacht, maar het gevaar dat ik het geluid elders ook zou waarnemen, acht ik niet uitgesloten. Momenteel denk ik aan het heel grondig geluidsisoleren van mijn slaapkamer. Dat heeft gelukkig al een zwaar betonnen dak en ankerloze spouwmuren.

Uit het artikel maak ik op dat de informatiebron van het krantenartikel goed op de hoogte is. Als er een Stichting is, wil ik graag lid worden. Als er een website is verneem ik graag het adres. Mocht ik kunnen helpen, geef maar aan. Ik ben een gepensioneerd natuurkundige.

Kampen

Kampen, vrouw, begin 50:

Mijn bewuste gevoeligheid voor Laag Frequent Geluid heeft in de tussentijd haar 25 jarig jubileum al wel gehad.
De eerste keer dat ik er mee in aanraking kwam, was toen ik mijn nieuwe studentenkamer stond te verven, ik was 20 jaar. Steeds keek ik naar buiten om te kijken waar nu die auto stond die steeds stationair stond te draaien. het bleek
echter in de flat te hangen en helaas was ik de enige die het hoorde.

Later werd ik me vooral bewust van de lage tonen die ik waarnam: een nieuwe meterkast die geplaatst werd, subwoovers van stereo's (en auto's) en vooral het wonen op een flat met al zijn interne bonkende beton-geluiden en natuurlijk de brom die je soms overal hoorde en soms ook niet. Ik vermoed dat mijn overgevoeligheid voor lage tonen in het geluid uit radio's en t.v.'s ook hiermee te maken heeft. (Leg dat maar eens uit aan je collega's..)

Ik ervaar veel ruimtes als 'klankkasten' voor de trillingen van buitenaf, je merkt het gelijk als je zo'n ruimte binnen stapt. Mijn vorige woning was zo'n klankkast Het was een oud huis en het leek wel of de resonantie van het hout in de vloeren en de wanden het brommende geluid flink versterkten. Het zorgde ervoor dat ik 's nachts op de fiets stapte om uit zoeken waar het geluid nu vandaan kwam. Niets gevonden en gauw verhuisd.
Nu woon ik zo'n 15 jaar in een flat waar een weg langs loopt, dat helpt (echt).

Sinds enkele weken echter hoor ik hier in Kampen een nieuwe 'drukkende' brom: constant van geluid, soms een beekje bonkend, maar vooral dagen achtereen overdag en 's nachts hinderlijk aanwezig. Af en toe is het ineens een periode van een aantal uren of dagen weg of 'zacht' en dan is ie er weer.
Deze brom voél ik vooral in de oren en tot mijn grote verdriet hoor ik deze ook zeer goed in IJsselmuiden (waar het tot nog toe aardig rustig was) op mijn werkplek. Het voelt alsof ik voor dit nieuwe geluid niet weg kan vluchten en nog steeds niemand in mijn omgeving die het hoort!

Ik heb nog niet onderzocht waar het vandaan zou kunnen komen, weet ook niet zo goed in welk gebied ik moet zoeken Ergens hoop ik dat het tijdelijke bouwgeluiden zijn, echter dit gaat ook door in het weekend..

Ik zou best willen verhuizen naar een bromvrije plek, maar waar is en blijft het nog stil in Nederland?

Lelystad

Lelystad, man:

Onzichtbare vijand

Hallo. Mijn naam is Herrie. Het is een pseudoniem, maar die naam zegt meer dan je in eerste instantie zou denken. Ik maak niet alleen muziek, maar heb ook een onzichtbare vijand die mijn bijnaam eer aan doet.
Sinds 2007 woon ik in Lelystad. In eerste instantie was ik erg blij met mijn plekje aan het water en mijn lieve vrouw die op dat moment nog niet kon vermoeden wat de toekomst zou gaan brengen. Ik heb twee fantastische kinderen van 5 en 8 jaar en ook die hadden nooit kunnen weten wat vandaag de situatie zou zijn waar we allemaal in zijn beland.

Als ik vandaag thuis kom is de wereld heel anders dan 8 jaar geleden. Bij het binnenkomen in mijn huis krijg ik een muts op. Een onzichtbare muts. Niemand ziet hem, maar hij is er wel. En dat is het probleem. Zo gauw ik de deur achter mij dichtsla hoor ik hem. Mijn vijand. De "Brom" .

Toen ik hier een tijdje woonde begon ik hem waar te nemen. Een zwaar dreunend geluid dat je hoofd over neemt. Het gaat door merg en been. Maar dan letterlijk.

Na een aantal jaren begon ik te veranderen. Ik werd 's-Morgens vermoeid wakker. Ook als ik vroeg naar bed was gegaan. Het leek er op dat langer slapen alleen maar resulteerde in een toenemende vermoeidheid. Dus ik ging naar mijn huisarts. Het gebruikelijke resultaat. Goed uitrusten, dan gaat het over. Burn out. Ontevreden met je werk. De energie die het hebben van kinderen vergt. Dat soort dingen. Uiteindelijk kwam ik bij het vermoeidheidscentrum terecht. Alles onderzocht en begeleiding gehad van allerlei specialisten. Lichaam en geest ok, geen duidelijke oorzaken, veel rust nemen.

Maar naarmate de tijd verstreek werden de klachten steeds erger. Als ik 's-Ochtends wakker werd, had ik het gevoel dat er een trein over me heen gereden was. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, maar ik kan het niet anders omschrijven. Er werden verschillende onderzoeken gedaan. Mijn gehoor en mijn lichaam werden uitvoerig onderzocht. Afgezien van een absoluut gehoor en het lichaam van een god werd er niets gevonden. Prachtig. Alles ok, dus. Niet dus. De GGD kwam langs op mijn verzoek. Voor dit soort klachten zijn geen normen, en we kunnen u verder niet helpen. Top.

Het gedreun in mijn hoofd werd steeds doordringender en ik begon mijn toevlucht te zoeken in verdoving. Alcohol dus. Zelfmedicatie met een mooi woord. Met alle gevolgen van dien. Een partner die drinkt is behoorlijk belastend voor je relatie. Gevolgen konden dus ook niet uit blijven. Na een incident waarbij weer eens alcohol in het spel was heb ik de knop omgedraaid. Ik ben gestopt met drinken. Van de ene op de andere dag. Ik had oorzaak en gevolg duidelijk in beeld en ik had een besluit genomen. Niet meer drinken dus.

Daarmee was het probleem echter niet de wereld uit. Mijn vaste metgezel bleef. Ik begreep van verschillende kanten dat er meer mensen waren die dit probleem kenden en raakte de weg kwijt in het brom-bos. Oorzaken vaak niet aan te tonen, maar klachten wel aanwezig. Ik werd langzaam depressief en was niet meer de man die ik ooit was geweest. Ik zocht mijn toevlucht in een Ipod met het geluid van een onweers- en regenbui. Oordopje in en slapen maar. Dat werkte wel, maar de vermoeidheid en gezondheidsklachten bleven. Hartkloppingen, maag- en darmklachten, heesheid, spierpijn enzovoort. Het is niet moeilijk voor te stellen dat mijn relatie hier enorm onder leed. Mijn vrouw had er een kind bij en ik sliep tussen de middag en was niet te genieten.
's-Avonds zat ik lang tv te kijken, omdat ik dan de brom niet waarnam. Perfecte partner, dus. Geen wonder dat mijn prinses dat niet trok.

Het proces dat ik doorgegaan ben tot nu toe is geëindigd bij de GGZ omdat ik suïcidaal werd toen mijn meisje na 15 jaar een punt achter onze relatie zette. Ik vind zelfmoord oprecht zinloos. Het leven eindigt vanzelf en er zijn volgens mij altijd goede redenen om te blijven leven. Maar zo kwam ik dus wel bij de crisisdienst terecht.

Het probleem waar je tegenaan loopt is, zoals velen met mij zullen bevestigen, onbegrip. Oprecht onbegrip, omdat de toehoorder die de problemen niet kent zich geen voorstelling kan maken.

Ik heb veel geprobeerd. Yoga, Mindfulness, NLP, sporten….. Alles om af te komen van een constante dreun als je thuis bent en de psychische gevolgen die dat heeft. Vooral de anamnese " psychische oorzaken" is bij de toehoorders erg in trek. Somatiseren, er mee leren leven, Tinnitus, allemaal begrippen die ik nu erg goed ken. Vooral er mee leren leven is erg gewild. Het komt op mij over als met de vinger tussen de deur zitten. We halen hem er niet tussen uit, maar we leren u om óm te gaan met de pijn. Gaat zeker werken. Niet dus.

Ook opmerkingen als "slachtofferrol", zelfmedelijden en oorzaken buiten jezelf zoeken doen het erg goed. Mijn depressiviteit en gebrek aan levensvreugde worden er alleen maar groter door.

Wanneer ik een aantal nachten slaap bij vrienden of op de camping, knap ik na een paar nachten al behoorlijk op. Ik sta 's-Ochtends vroeger op zonder spierpijn, en hoef 's-avonds niet vroeg naar bed. Ik herstel beetje bij beetje en begin weer wat meer zin in het leven te krijgen. Maar dan moet ik weer naar huis, en mijn metgezel staat al op mij te wachten.

Zoals ik al aangaf, zit ik in de muziek. Daarom heb ik een behoorlijk arsenaal aan geluidsapparatuur, waaronder uitstekende microfoons. Ik heb daarmee het geluid vastgelegd. De opname is precies datgene wat ik voortdurend hoor. Daarmee kunnen ook mensen die niet weten waar ik het over heb een kijkje nemen in de schemerwereld van de "Brom". Daar wordt meestal niet erg enthousiast op gereageerd, maar het geeft wat meer het gevoel dat je het kunt laten horen en daardoor wat meer begrip kunt kweken voor het probleem. De oplossing komt daarmee alleen niet direct dichterbij.

30 jaar geleden woonde ik in Westervoort. Ook daar hoorde ik de brom. Mijn toenmalige huisarts bevestigde het fenomeen en had voor zijn vrouw zelfs een huisje in Frankrijk gekocht waar zij regelmatig even op adem kon komen. Ik was dus niet gek.
Daarna woonde ik in Veenendaal en Zoeterwoude. Zonder klachten.
Maar nu in Lelystad is de brom terug en kan ik waarschijnlijk niet anders dan verhuizen naar een plek die hopelijk brom-vrij is.

Het ergste van alles is dat veel mensen je niet serieus nemen of je alleen meewarig aankijken. Meestal omdat ze er niets aan kunnen doen, want helpen willen ze wel. Ik voel me daarom soms zo verdomd alleen tussen al mijn goede vrienden. Al zijn mijn stemming en gedrag niet bevorderlijk voor elke vorm van relatie dus ook niet die met hen. Door mijn stemming en vaak te heftige reacties kwam ik al meerdere malen in conflict met verschillende mensen. Ook mijn werkgever. Wat heb je aan een chagrijnige medewerker, niet?

Waarom schrijf ik dit stuk? Geen idee. Een hulpschreeuw? Misschien. Maar vooral een bevestiging voor mijzelf dat ik iets moet veranderen. Actie ondernemen. Verhuizen en weer gelukkig worden. Waarom ik dat niet eerder heb gedaan? Vermoeidheid denk ik, en de angst om onrust te stoken terwijl de omstanders niet begrijpen waar je het over hebt. Je wilt graag de rust bewaren. Ook voor je jonge gezin.

Nu kan het niet meer anders en krijg ik ongewild de mogelijkheid omdat ik mijn verscheurde gezinnetje er niet meer direct mee belast. Alleen even een andere baan vinden. Uitdagingen genoeg, dus.

Eerst de scheiding afwerken maar. Met de kinderen voorop. Want die hebben hier niet om gevraagd.

Herrie

Limmen

Vrouw (52) te Limmen schreef het volgende:

Via internet ben ik terechtgekomen op uw site. Sinds maanden (maar misschien al
langer) word ik gehinderd door een lage bromtoon in mijn huis. Ik dacht altijd dat
het kwam doordat ik overvliegende vliegtuigen al van verre hoorde aankomen, maar het geluid werd op een gegeven moment harder en duurde langer en de afgelopen
maanden is het consequent aanwezig.

Daarna dacht ik dat het aan mijn oren zelf lag, maar tijdens 4 weken zomervakantie op een camping heb ik nergens last van gehad, dus de oorzaak moest wel in/om het huis liggen.
Na allerlei maatregelen in/om het huis (internet eraf, alle elektriciteit uitgeschakeld, de buren gevraagd de pomp van de vijver uit te schakelen), blijft de bromtoon aanwezig. Ik kan moeilijk inslapen en word er 's nachts wakker van en lig dan uren wakker.

Oordopjes helpen niet en ook het gaan slapen met muziek op de oren werkt helaas niet. Overigens is de toon overdag ook hinderlijk aanwezig; ik doe echt moeite om het geluid op de achtergrond te houden.
Ik heb mijn klacht inmiddels doorgegeven aan de gemeente, die verwees mij door naar de milieudienst noord-nederland. Ook geef ik de melding hierbij aan u door.

Maastricht

Maastricht, man en vrouw, 30 en 32 jaar:

Wij zitten sinds een half jaar met een ontzettend probleem in ons penthouse in Maastricht. Daar staan 10 dakventilatoren op het dak van de firma S. die het voor ons onmogelijk maken om in het appartement te wonen.
Ons appartement bestaat geheel uit schuine daken en het gebouw is een hoek van 90
graden gebouwd met de ventilatoren aan de binnenzijde, waardoor ons appartement een grote klank- en trilkast is.

Eind november/december 2013 hebben wij bij de VVE van het complex (koopappartement), aangekaart dat ons appartement onleefbaar is door het lawaai en de trillingen die van deze dakventilatoren afkomen. Zij hebben daar niet adequaat op gereageerd en het probleem niet serieus genomen.
Op de jaarlijkse ledenvergadering in maart 2013 is namelijk al geklaagd dat er veel
geluid van de ventilatoren afkwam. In juni 2013 is installatiebedrijf P. een check op het dak komen doen en zij hebben toen al geconstateerd dat de ventilatoren het aantal draai-uren reeds ruim hadden overschreden en dat deze aan vervanging toe waren. Vervolgens heeft de bestuurder van de VVE niets met dit advies van het installatiebedrijf gedaan. In maart 2014, na zoveel maanden tevergeefs smeken, is er een opdracht tot reparatie naar het installatiebedrijf P. uitgegaan. Tijdens deze vergadering ben ik uit mijn functie als voorzitter ontheven omdat men vindt dat er tegenstrijdige belangen zijn ivm de dakventilatoren.

De afgelopen weken hebben wij bijna dagelijks medewerkers van het installatiebedrijf op het dak gehad die het probleem niet kunnen oplossen. Ze weten niet wat ze met de ventilatoren aan moeten. Van een aantal hebben zij gepoogd de motoren en kogellagers te vervangen, met als resultaat dat de ventilatoren nóg meer lawaai maken als vóór de reparatie het geval was.

Voorstel van het installatiebedrijf is nu om iemand van de fabrikant S. langs te laten
komen om een geluidsmeting te doen. Wanneer dit kan gaan plaatsvinden wordt nog in het midden gelaten, evenals de vraag of er geschikte geluidsapparatuur beschikbaar
is. Ook over een vervolgtraject na de meting hebben wij totaal geen duidelijkheid.

Mijn partner heeft zich in december met een burn-out ziek moeten melden van zijn werk. Zelf ben ik eind oktober mijn baan kwijt geraakt doordat ik het niet meer aan kon. Wij hebben klachten als psychische problemen, slapeloosheid, paniekaanvallen, angst, hartritmestoornissen en depressies. Mijn partners baard valt helemaal uit door de stress en bij mij drukt de stress zwaar op mijn gewrichten.
Op dit moment staat de baan van mijn partner ook op de tocht omdat een gepoogd
re-integratie traject mislukt is. Wij hebben immers nog geen omstandigheden waarin
wij ook maar enigszins tot rust kunnen komen, we worden steeds zieker.

Wij zijn nu ruim een week huisloos, dat wil zeggen dat we zowel overdag als 's nachts
niet meer in ons huis kunnen zijn. Ook zijn wij er nu achter dat we beiden
permanent oorsuizen hebben opgelopen door té lang aan het lawaai blootgesteld te
zijn geweest.

Begin januari heb ik een advocaat betrokken bij de zaak. Deze jurist heeft tot op heden de zaak laten liggen, totaal geen daadkracht getoond en wij krijgen het gevoel dat hij het probleem totaal niet aan kan, niet weet wat hij er mee moet, dan wel het probleem niet serieus neemt. Wij krijgen totaal geen duidelijkheid en verkeren in onzekerheid of deze zaak opgelost gaat worden en of wij zolang een vakantiehuisje/ hotel kunnen boeken en de kosten op iemand kunnen verhalen of vergoed kunnen krijgen.

Wij zijn radeloos helemaal op en in nood, we hebben hulp nodig en weten niet waar we deze kunnen krijgen.

Maastricht

Maastricht, man, 54 jaar:

Ik weet al een tijdje dat ik gevoelig ben voor lfg.
Uit mijn vorige woning moest ik daarom weg, ik werd daar erg ziek.
Gelukkig kon ik een nieuwe woning krijgen, daar voelde ik mij goed.

Een paar maanden geleden begon voor mij de hel.
Mijn buurvrouw plaatste een oude koelkast in haar slaapkamer, recht onder mijn slaapkamer. Vanaf toen heb ik geen leven meer. Het trilt en dreunt door mijn lichaam, ik slaap niet meer, mijn darmen werken niet meer naar behoren en ik ben bang dat mijn hart het begeeft.

De buurvrouw wil de koelkast niet weghalen.
De woningbouwvereniging zegt niets te kunnen doen en zegt dat als ze opdracht tot meten zouden geven ik zelf 800,- euro moet betalen als er niets gemeten wordt. (Ik leef op bijstandniveau.)
De huisarts zegt dat het tussen mijn oren zit en heeft mij naar de psychiater verwezen.
Deze man heeft mij erg respectloos behandeld en wenste mij totaal niet serieus te nemen.

Ik weet niet meer hoe nu verder of wat te doen. Mijn leven gaat kapot.
Ik ben wanhopig .

Maastricht

Vrouw (80) te Maastricht schreef het volgende:

Sinds november 2010 hoor ik dag en nacht een bromtoon veroorzaakt door LFG.
De Provincie Limburg verrichtte februari 2011 binnenshuis metingen.
Juni 2013 deed de Gemeente Maastricht, nu óók buitenshuis, metingen met andere apparatuur In beide gevallen werd een dominante frequentie van 100 Hz, ook buiten, vastgesteld.

Deze frequentie valt onder laagfrequent geluid. Mijn woning ligt hemelsbreeds ongeveer 320 meter van het zuidelijke deel van de A2. Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn reflectie van verkeerslawaai op de A2 door de daar drie jaar geleden aangebrachte geluidswallen die dan als lijnbron zouden functioneren. Ook de gastransportleidingen die langs de A2 lopen zouden een rol kunnen spelen.

Op 2 september 2013 viel door een kabelbreuk de stroom uit, naar later bleek in zo'n 50 woningen. Ineens realiseerde ik me dat ik het geluid, dat overdag minder prominent aanwezig is, niet hoorde. Ik nam contact op met Enexis waarop serieus onderzoek volgde. Bij mij in huis werd de hoofdzekering afgesloten, het geluid bleef waarneembaar. De schakelkasten in de omgeving werden gecontroleerd, er werd niets gevonden.

Mogelijk zou de oorzaak kunnen liggen in een van de woningen die ook stroomloos waren. Ondanks de medewerking van de diverse instanties is er niets opgelost Doordat de toon echt is aangetoond ben ik wel gerustgesteld en probeer ik ermee te leven Dat valt vooral 's nachts niet altijd mee, maar er zal niets anders op zitten.

Meppel

Meppel, vrouw, 64 jaar schreef het volgende:

Op 15 juli 2014 hoorde ik ineens een hard geluid en dacht dat het uit het ketelhuis kwam. Daar was inderdaad een storing in, maar het geluid bleef.
Buiten hoor ik dit geluid niet, alleen in huis.  En het wordt steeds erger en er komen trillingen bij. Slapen lukt haast niet meer.

Dankzij oordoppen iets beter kunnen slapen helaas helpt het niet bij de trillingen die vaak door merg en been gaan.
Ik woon 28 jaar in dit huis en heb dit nog nooit gehoord/gevoeld.

Ik heb veel medewerking gehad van o.a. Woonconcept, het Home Team en vele anderen.
Hieronder een opsomming van wat er is uitgesloten als zijnde "mankement" en dus geen resultaat had:

  1. In het ketelhuis is alles uitgezet, zowel de ketels als de ventilatoren.
  2. In deze woning en bij mijn naaste buren is ook alle elektriciteit afgesloten geweest.
  3. Het verbindingsmuurtje tussen dit huis en het ketelhuis is tot en met  het einde van de fundering doorgezaagd.
  4. Energiebedrijf Enexis stuurde een man die gemachtigd is om ook de hoofdzekering in huis eruit te halen.
  5. De oude verwarmingsbuizen zijn opgegraven en afgezaagd.
  6. De trafo kasten van Enexis, die hier ook dichtbij zijn, mankeert niets aan.
  7. De kast van het Gas van de Rendo mankeert ook niets aan.
  8. Eventuele pompen o.i.d. bij de wegwerkzaamheden hier vlakbij.
  9. Er zijn metingen gedaan met een decibellenmeter.


Er zijn van de Gemeente Meppel 2 heren geweest, 1 van milieutoezicht en 1 van bouw-en woningtoezicht. Na onderzoek  belde de man van milieutoezicht dat hij
geen overlast van bedrijven kon horen en als ik een geluidsmeting naar trillingen wou doen dan moet ik dat zelf betalen of de Stichting LFG maar vragen.
Te gek voor woorden.

De provinciale Staten van Overijssel mail gestuurd, snel bericht van gehad helaas geen resultaat. Ook 2 waterschappen gevraagd.
Ook de provincie Drenthe gevraagd, daar heb ik eindelijk deze week van gehoord dat er bemaling is bij 2 tunnels, maar of dat de oorzaak is moet ik afwachten.
Daarom mail gestuurd naar Burgemeester en Wethouders om te vragen voor snel onderzoek.

Meppel

Meppel,vrouw, 53 jaar schreef het volgende:

Sinds een jaar of 3 heb ik last van lfg.
Eerst dacht ik dat de buurmeiden harde muziek draaiden want het klonk als een zoem van housemuziek. Jammer genoeg was dit niet het geval.
De eerste maanden werd ik er gek van, het nam mijn leven over, slapen ging niet meer,
ik zat hele nachten buiten, sliep in hotels om bij te slapen.

Mijn man en ik hebben de buurt uitgekampt maar konden niets vinden.
De brom wisselt in sterkte, soms zo zwaar dat ook m`n bed trilt en de trilling door mijn hele lijf gaat. Te erg voor woorden hoe onrustig en ook achterdochtig je ervan wordt.

Gelukkig geloofd mijn man me maar de huisarts deed wat lacherig. Ook bij de KNO arts werd het afgedaan als 'iets wat in je hoofd zit' . Nou ik weet heel zeker dat het niet in mijn hoofd zit! Heb in het begin medicijnen geslikt die me rustig maken maar dat wil je toch niet de rest van je leven?

Heb van alles geprobeerd, white noise, muziek aan en weet ik wat al meer, niets hielp me, die akelige brom komt overal doorheen. Nu heb ik een oplossing die voor mij goed werkt, ik heb een ventilator naast mijn bed staan, ingepakt in kussens en doeken, het geluid maakt me rustig en maakt dat ik kan slapen. Nooit in stilte helaas, dat is me niet meer gegund, maar kan in ieder geval slapen, vaak met slaappil, ook dat, maar goed.

Ik merk dat je na verloop van tijd er niet meer over praat, mensen kijken je wat meewarig aan en snappen het niet. Heel af en toen meld ik het nog aan m`n man maar ja, die is ook machteloos dus houd ik het maar voor mezelf. Dat is een eenzaam gevoel.
Ik wil er niet te veel over nadenken dat dit de rest van mijn leven zal doorgaan, daar
word je radeloos van.

Ik zou heel graag willen weten waar het vandaan komt !

Musselkanaal

Vrouw te Musselkanaal schreef het volgende:

Geachte heer/mevrouw,

Wij wonen weliswaar niet in noord Groningen, maar ook wij hebben last van laagfrequent geluid, op een laag geluidsniveau. Het zoemt als ware in je kop. En wel vanaf 1 december 2008. We weten het nog precies, omdat we dachten, wat overkomt ons nu. Wij wonen in Musselkanaal in de buurt van bedrijventerrein Zuid Groningen waar o.a. Avebe een vestiging heeft.

Vorig jaar hebben we geprobeerd er achter te komen waar het geluid in de nachtelijke uren vandaan komt, maar dat is niet eenvoudig voor een burger te achterhalen. We hebben hulp en een luisterend oor gekregen van een medewerker van Avebe waar wij heel blij mee waren, maar het probleem is niet opgelost. Inmiddels hebben we ons neergelegd bij het feit dat we hier mee moeten leren leven en oordopjes op maat helpen wanneer het mijn nachtrust beïnvloedt.

Toch was ik heel blij te lezen dat wij niet de enige zijn die last hebben van lage tonen. Je denkt vaak dat je wel de enige bent, want als je de gemeente belt dan wordt er gemeld dat je de eerste en dus de enige bent die klaagt.

Wij melden ons graag als geïnteresseerden en worden indien mogelijk graag op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen.

Nijmegen

Vrouw, 49 jaar Nijmegen:

Sinds februari 2013 hoor ik laagfrequent geluid. Ik woon Nijmegen bij de Waal.

In dezelfde tijd als dat ik het geluid begon te horen, zijn ze begonnen met de waalverbreding. Mijn gedachte was dan ook dat ze `s nachts doorgingen met graven, of pompen. Na een rondgang bij de gemeente bleek dat echter niet het geval te zijn. Hun conclusie was al rap dat het aan mijn eigen oren lag. Daar zou iets mis mee zijn. Dat klopte wel, want ik had al tinnitus waar ik in die tijd nog heel prima mee leven kon.
Inmiddels was ik ook slecht gaan slapen, zeer slecht. Werd om de haverklap wakker, en leek niet meer in een diepere slaap te kunnen komen. Zelf had ik niet direct het verband met het altijd aanwezige geluid gelegd, maar het was wel in dezelfde tijd ontstaan. Ik raakte volkomen uitgeput.

In het begin ben ik van pure wanhoop rondjes gaan fietsen om te zoeken naar de bron van het geluid. Sprak mensen zelfs op straat aan om te vragen of zij het ook hoorden. Niemand dus.

Om een zeer lang, en letterlijk en figuurlijk vermoeiend verhaal kort te houden: het leven is sindsdien in een stroomversnelling bergafwaarts gegaan. Het slecht slapen erdoor, de oververmoeidheid is vele malen slopender dan het geluid zelf. Zowel geestelijk, als lichamelijk. Door de oververmoeidheid is ook mijn oorsuizen in ernst toegenomen. Het enige positieve aan dit verhaal is dat je gedwongen wordt naar je zelf te gaan luisteren, aangezien niemand anders dat doet. Mensen weten niet waar je het over heb. En als je probeert uit te leggen waarom je zo moe bent, wat laagfrequent geluid is, wordt de blik aan de andere kant wat wazig, en vind je geen gehoor meer. En dan gaat de behoefte om het te delen heel rap over.

Ik vind het ronduit als een verschrikkelijk fenomeen. Dat het een zeer funeste impact heeft op levens ervaar ik aan de lijve. Ik zou willen dat ik meer energie had om mij in te zetten voor een grotere bekendheid ermee, en voor erkenning van de problematiek eromheen. Maar ik heb alle energie die over is nodig om mijn eigen leven nog enigszins op de rit te houden, hoewel ik me wel afvraag waar dit allemaal naar toe moet gaan.

Nijmegen

Nijmegen, man 68 jaar schreef het volgende:

Vanaf medio 2010 word ik horendol van brommende en schurend-suizende geluiden die meestal in de nacht en soms ook overdag hoorbaar zijn. Een half uur geleden ben ik maar weer opgestaan omdat de herrie niet te harden is. Het is nu half twee in het holst van de nacht. Gisteravond ben ik om een uur of 8 mijn bed ingedoken in de hoop snel te kunnen inslapen omdat ik weet dat het vanaf een uur of 1 weer bal is.

Ik heb de hele marsroute die ik op het internet lees doorlopen. Eerst krijgt de verwarming de schuld, die moet worden bijgevuld. Dan denk je dat het de ventilator van de computer van de bovenbuurman is die op een betonnen vloer staat. Vervolgens zit het misschien tussen je oren en je zoekt een KNO-arts op. Je krijgt zelfs een hersenscan, maar alles is in orde.

Ik heb een beter gehoor dan mijn neefjes die 40 jaar jonger zijn. Van LFG had ik in het begin nog geen last. Incidenteel hoorde ik wat hard gebrom. Maar dat werd altijd vergezeld door dat hoge fluitende suisgeluid alsof er iemand met een staalborstel over een ribbelige zinken teil krast. Mogelijk markeerde dit het LFG-geluid.

Vanaf ongeveer september 2013 ging opeens de intensiteit van de bromgeluiden dramatisch omhoog. De woningstichting houdt zich vast aan het rapport van Peutz, het bedrijf dat deze geluiden opneemt, waarin gesteld wordt dat er geen norm is overschreden.

De Gemeente traineert met juridische flauwigheden je bezwaarschriften. Een advocaat vertelt je dat procederen om je gelijk te halen kruiwagens vol geld kost en dat het niet zeker is of de rechter je in het gelijk stelt. Een strafklacht wegens
het toebrengen van letsel, gelinkt aan Art. 174 WvS wordt hopelijk door het OM
opgepakt.

In de tussentijd gaat mijn gezondheid sterk achteruit en je weerbaarheid gaat ten gronde. Verhuizen is nu geen optie. Ik ga nu even luisteren of het stiller is, of ik weer even kan slapen want ik val ongeveer om.

Noordwijk (Gr)

Vrouw te Noordwijk (Gr) schreef het volgende:

Beste lotgenoten.

Al jaren heb ik last van bromgeluiden.
Met name ‘s nachts ondervind ik er veel hinder van.

Voel me ook al jaren onbegrepen.
Kan ook niet helemaal benoemen waar ik precies hinder van ondervind.
Het gekke is dat het soms ook een tijdje weg is.
Mijn man hoort het nu (voor mij gelukkig) soms ook.

Hij wees me dan ook op het artikel in de krant van zaterdag 13 nov.
Na het lezen voelde ik me zo opgelucht.
Werd er emotioneel van.
Hier staat precies beschreven wat ik al jaren hoor en voel.

Dus toch....... En niet bezig langzaam gek te worden.....

Oss

Oss, vrouw, 58 jaar schreef het volgende:

Sinds enkele jaren wordt ik overdag maar vooral 's nachts geplaagd door pulserende
trillingen in een oor en resonantie in mijn hoofd. Deze trillingen zorgen ervoor dat ik
niet kan slapen en houdt mij dagen/weken 's nachts wakker.

Het lijkt ook steeds erger te worden. Ik zoek al jaren naar de mogelijke oorzaak. Ik ben al bij de dokter en oorarts geweest. Zonder resultaat, zij konden mij niet helpen. Ook een aangepaste oordop van de gehoorspecialist helpt niet.

De intensiteit van de trillingen wisselt door de weken heen; soms is de trilling krachtig, soms licht. Zelden, de laatste jaren in ieder geval, helemaal weg. Alleen in Friesland, waar wij een omerhuisje hebben, kon ik lekker slapen.

Soms, na een nacht trillen, lijkt het of mijn oor van binnen dikker is geworden. Ik heb het sterke vermoeden dat mijn klachten veroorzaakt worden door een zend/morsemast in mijn straat.

Pijnacker

Pijnacker, vrouw 75 jaar schreef het volgende:

Het is net of er een motor draait en dat begint vaak in de middag omstreeks vier uur half vijf en in de nacht is het verschrikkelijk en begint zo tussen 12 en half één. Ook is het of het geluid versterkt word als de radio of TV aan staat. Ik lig vaak te schudden in mijn bed en gaat door mijn hele lijf heen. Ook begint het vaak met een schok en dan schrik ik echt.

Het is makkelijk om te zeggen; Je kan toch gaan verhuizen. Maar ook de volgende ewoner krijgt hetzelfde en als dat zo is dan zal je zien dat er alles aan gedaan word en ook de kosten vergoed worden maar voorlopig zijn wij nu mooi de pineut. En ik woon hier verder toch naar mijn zin en wil niet weer verhuizen maar het moet opgelost orden. Er moet een oplossing komen en het is niet alleen bij mij maar ook op nr 1 en 3
Ik ben op verzoek van de Woningbouw naar de oorarts geweest omdat ze maar denken; het zit tussen uw oren, maar het geluid hoor ik door de oordoppen heen.
En door dat geluid krijg ik ook vreselijke hoofdpijn.

Donderdag op vrijdag heb ik helemaal niet kunnen slapen , dan ga ik maar op de dag naar mijn bed, maar dit is toch van de gekke?Je moet toch je nachtrust hebben?
Ik hoop dat jullie nu eindelijk eens luisteren en iets gaan doen na deze twee jaar ellende. En dat is begonnen in Februari 2012.

Pijnacker

Vrouw (80) te Pijnacker schreef het volgende:

Ik heb te vroeg gejuicht. Het is een week vrij rustig geweest vandaar dat ik weer moed
had. Maar het gebrom en getril is nu nog erger geworden.
Ik laat het je toch even weten.
Mijn leven is totaal kapot gemaakt en heb nergens meer de energie voor.
Mijn wil is er wel maar ik kan het niet meer aan.
Ik ben vanavond naar de buurvrouw geweest want het schijnt dat veel mensen hier in
de flat er last van hebben. De buurvrouw vroeg of ik een briefje wilde opstellen en nu gaat ze handtekeningen verzamelen. Het is bij haar ook heel erg en zij lijdt er ook erg onder.
Sorry dat ik je weer mail maar wil het je toch laten weten.
Ik ben ziek hiervan en mijn hele lichaam doet pijn ook mijn botten en mijn benen
gaan zo raar aanvoelen. En mijn arme hondje lijdt zo verschrikkelijk hierdoor.
Toch blijf ik moed houden, maar hoelang hou ik dit nog vol?
Ik weet het niet meer.

Raamsdonkveer

Vrouw (50) te Raamsdonkveer schreef het volgende:

Is misschien bekend of er veel laagfrequent geluid is in Raamsdonksveer en of Geertruidenberg? Bijvoorbeeld ten gevolge van de industrie daar? Ik ben daar naar een huis gaan kijken en voelde (op de 1e verdieping met name) nogal wat trillingen in de vloer (nieuwbouw, zonder installaties van het huis in bedrijf).

Bij het openen van een raam kwam er een soort brom bij. Maar meer als trilling dan als geluid. Eigenlijk was het geen brom maar meer een soort muur van geluid, het klonk heel anders dan de snelweg.
Na wat gezoek op internet kwam ik bij jullie terecht.
Wat is bij jullie bekend over Raamsdonksveer en Geertruidenberg?

Rotterdam

Rotterdam, man, 44 jaar:

Inmiddels wordt ik nu al 3,5 jaar! blootgesteld aan lfg.
Pulseringen, trillingen, hoge druk op oren, hoofd en lichaam, Het is zo erg dat mijn spieren soms verlamd lijken. De hoofdpijnen in het midden van mijn hoofd lopen van voor naar achter.
Heb hier meerdere meldingen van gedaan bij gemeente Rotterdam- Overschie maar zij reageren hier nogal laconiek op, hebben een keer iemand van de milleudienst langs gestuurd met een handmetertje, maar deze persoon had er naar mijn idee weinig verstand van.

Heb ook in totaal vier politieagenten in mijn huis gehad maar helaas geen van hen hoorde of voelde iets. Ben inmiddels al 2,5 jaar mijn eigen woning aan het ontvluchten en bij andere mensen rust aan het zoeken maar dit kan ik niet blijven doen.

Woongenot heb ik al 3,5 jaar niet meer en slapen met stress en koptelefoon op is de enige optie. Ik hoop dat u mij op een of andere manier kunt helpen of in contact brengen met lotgenoten want ik ben ten einde raad.

Slochteren

Vrouw te Slochteren schreef het volgende:

Beste mensen,

Ik woon in de gemeente Slochteren en de geluiden die beschreven worden in het artikel in het Dagblad van 13 November hoor ik minstens al 10 jaar lang. In het begin ben ik zelf naar de huisarts gegaan om mijn oor te laten onderzoeken, wat geen zin had. Toen heb ik op een avond alle elektriciteit uitgezet om te proberen te achterhalen waar het geluid vandaan kwam. Tot mijn verbazing hoorde ik het geluid buiten en niet alleen binnen. Toen dacht ik gelijk dat er een verband kon zijn met de gaslocaties.

Het geluid is niet constant aanwezig, heb ik gemerkt. Maar soms is het zo luid dat, als ik s' nachts op bed lig, het een gevoel geeft als of ik op een boot ben met de motoren draaiende. Mijn dochter begon er ook over te klagen zonder dat ik haar er attent op had gemaakt. En mijn man hoort het ook. Mijn buren hebben het trouwens nog niet opgemerkt. In het begin dacht ik, hier word ik gek van, maar aangezien er weinig over bekend was, heb ik mij er bij neergelegd, want anders word je echt gek, als je teveel aandacht geeft aan iets dat niet erkend wordt.

Ik hoop echt dat iets bereikt kan worden. Het is te gek dat zoveel mensen hier overlast van hebben en het wordt ook nog erger in de toekomst. Het is ook zeer onderschat wat een effect geluid kan hebben op de gezondheid van mensen.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

Someren-Eind (Brabant)

vrouw, 70 jaar schreef het volgende:

Vier jaar geleden begon ik Laagfrequent geluid waar te nemen, gelukkig voor een korte tijd en dacht dat dit van een oude koelkast was van mijn benedenburen. Het jaar daarop kreeg ik een nieuwe buurman en vanaf die tijd ging het hier in huis als een razende te keer, trillingen en suizen in mijn hoofd. Met een luchtbed in de huiskamer slapen en dan nog niet er van af zijn dus heb ik steeds de politie er op afgestuurd.

Maar niemand hoorde en voelde het. Dus naar de dokter, kreeg onderzoeken in het audiologisch centrum in Eindhoven, het lag niet aan mij. De woningbouw wilde er ook niets van weten, ik moest het zelf maar opknappen!
Jeetje wat voel je je dan alleen en onbegrepen. Gelukkig begreep mijn –inmiddels overleden- man me wel maar ook hij voelde niets en ook de mede bewoners van het gebouw niet. Een tijdje is het rustiger geweest.
In augustus 2014 is alles er weer en nu nog harder en indringender dan voorheen. Het maakt me helemaal gek en ik ben ook verschillende keren gevlucht naar mijn dochter en bij haar blijven slapen.

De oorzaken weet ik niet maar ik kan wel het volgende vertellen;
De kerk is vorig jaar afgebroken en op die plek is een nieuw gemeenschapshuis gebouwd. De school werd in die tijd gebruikt voor allerlei doelen en het oude verzorgingshuis werd weer bewoond door jonge mensen. Zo'n twee en een half jaar geleden hebben we nieuwe verwarmingsketels gekregen en de ventilatie in het huis is vernieuwd.

Ook heb ik een gesprek opgevangen tussen twee reparateurs die niet precies wisten waar de buizen liepen en toen maar dunnere buizen hebben gebruikt en door de oude geduwd... Tja en als dan alles gebruikt wordt in de winter…de verwarming, de afzuigkappen. Tenminste ik denk dat daar de herrie van daar komt maar het kan natuurlijk ook van het nieuwe gebouw zijn dat de trillingen door geeft....!! Daar is ook dag en nacht de verwarming aan en verder...? Als ik op het dak van dat nieuwe gebouw kijk staan er allemaal machines, voor airco en verwarming.

Ik heb in ieder geval wel wat voorzorgsmaatregelen genomen en bij Media Markt geluid en tril dempende matjes gekocht. Deze zijn 60 x 60 en heb ze in 15 x 15 gesneden en per 4 matjes en een stukje triplex er op van de zelfde maat, onder mijn bed gelegd. Ik heb al twee nachten redelijk kunnen slapen.
Ook voor één stoel in de huiskamer, die heeft een ronde grote poot en daar heb ik er twee onder gedaan. Het helpt wel alleen moet ik niet de grond aanraken want de trillingen blijven. Ik heb nu nog de moed om te vechten en in actie te komen. Ik geef nog niet op.

Terborg

Vrouw (49) te Terborg schreef het volgende:

Sinds drie jaar is er een laagfrequente dreun/zoem in ons huis, die sinds afgelopen
zomer harder geworden is. Inslapen zonder slaaptabletten is bijna nooit meer mogelijk.

De woningbouwstichting en de gemeente zijn op de hoogte maar hebben tot nu toe geen actie ondernomen. (Behalve dat een medewerker van de woningbouw is komen luisteren en zegt het een zacht geluid te vinden- terwijl het 's nachts en bij lage temperaturen ook overdag, letterlijk door mijn hoofd en borstkast dreunt) Ik vermoed dat de zware zoem uit apparatuur (ketelhuis in de kelder , luchtbehandelingkasten, back-up ketelhuis e.d.) uit het nieuwbouwcomplex hier recht tegenover vandaan komt.

De klachten duren nu precies drie jaar, net zolang als het complex hier staat. De woningbouwstichting zegt dat er in het hele complex zoveel apparatuur is dat het geen doen is dit te onderzoeken. De woningbouwstichting en de gemeente zijn samen eigenaar van dit complex.

Een medewerker van de GGD heeft de omgevingsdienst Arnhem ingeschakeld om te
komen meten. De medewerker heeft tot diep in de nacht geprobeerd de dreun te meten maar geeft aan dat de apparatuur deze lage frequentie niet kan meten. Hij is nog op zoek naar apparatuur die dit wel kan meten. Daarbij geeft hij aan dat het bij dit soort lage frequenties heel moeilijk wordt de bron te achterhalen, omdat het geluid wel een bereik van 50 km kan hebben.

Ik maak mij ernstige zorgen over mijn gezondheid en ben ten einde raad. Ik weet niet hoe lang ik het nog volhoud met ongeveer drie nachten slaap per week.(slaaptabletten)

Zelfs als ik slaaptabletten slik word ik vaak na een paar uur weer wakker gedreund en 's ochtends word ik sowieso wakker met hoofdpijn.
Overdag heb ik zoveel mogelijk ander geluid aan (radio en tv) om de dreun minder
te horen, maar mijn lichaam blijft het voelen. Dagelijks heb ik hartkloppingen, suizen in mijn hoofd, druk op mijn oren enz.

Het gedreun gaat dwars door mijn borstkast en hoofd, dat is zo'n naar en steeds meer
beangstigend gevoel, alsof ik ingesloten word in een grote machine. Het slaapgebrek
hierbij zorgt ervoor dat ik steeds moedelozer en zenuwachtiger word.
Lichamelijk voel ik mij uitgeput en ziek. Ik ben ten einde raad, en maak mij ernstig zorgen over mijn kinderen als mijn lichaam dit niet meer trekt.

Ulrum

Familie te Ulrum schreef het volgende:

L.S.

Met interesse volgen we uw speurtocht naar de bron van de bromgeluiden. Ook wij horen al jaren een doordringend bromgeluid, met name hoorbaar in de avond en nachturen, maar toch ook overdag als het wat rustig is. Eerst dachten we aan een misthoorn van een schip op het wad, maar dit kan het niet zijn, want ook bij mooi helder weer hoor je het geluid ook.

Met mijn telefoon op zak heb ik rondjes rond Ulrum gefietst, langs de windmolens, de telefoonmast en de rioolpompen. Als mijn vrouw dan de brom hoorde belde ze mij of ik het ook hoorde maar helaas altijd zonder resultaat.

Het geluid is door ons niet te traceren, maar wordt in onze omgeving door meerdere mensen gehoord. We zijn er inmiddels een beetje aan gewend en zeggen nu tegen elkaar: "Brommie is ook weer bezig".

Toch blijf ik nieuwsgierig waar deze bromtoon vandaan komt. Succes met uw Stichting!

Utrecht

Utrecht, vrouw, begin 50 schreef het volgende:

In oktober 2015 werd ik uit mijn slaap gehouden door een vervelend dreunend geluid. Ik dacht dat wellicht een van de bovenburen de afzuigkap aan had laten staan of zo.
Ik was wel verbaasd over hoe doordringend het was.
Ik deed geen oog dicht en voelde me hondsberoerd.

De volgende dag ben ik gaan vragen, ook bij andere buren, maar er was niemand die wat geks had. Ik heb in huis de stroom er af gehad, het brommen ging door. Ik had het idee dat het dan ergens wel weer eens zou stoppen, maar tot op de dag van vandaag bromt het door. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het stopt nooit.

Ik ben wegens ziekte aan huis gebonden. Dit is wat het zo ondraaglijk maakt. Ik kan er nooit aan ontsnappen. Het geluid en de bijbehorende trillingen kruipen in me en ik kan er niet van weg. Nooit even pauze.
Toen het geluid niet stopte, ben ik met mijn zieke lijf gaan zoeken in de wijk. Wat staat er te denderen ? Ik vond niets, behalve een groot ventilatiesysteem op de school. Volgens de school praatte ik onzin. Verder waren er zendmasten. Heel veel endmasten. Ik werd overal met praatjes afgescheept.
Mijn buren hoorden niets.

Ik had niet lang daarvoor mijn oren uitgebreid na laten kijken en ook daar was niets mis mee. En als ik de buurt uitging was het weg. Ook bij mijn huisarts was het stil.
Op het internet hoefde ik niet lang te zoeken naar een antwoord. Laagfrequent geluid. Dat was wat het was. En er waren veel mensen die er net als ik stapelgek van werden.

Ik vond de website van de Stichting Laagfrequent geluid, heb me aangemeld en ben ook gaan melden bij GGD en omgevingsdienst. De GGD belde terug en ik had een bijzonder onsamenhangend gesprek met een mevrouw die LFG en tinnitus en problemen door stress moeiteloos door mekaar haalde. Ook probeerde zij op allerlei manieren om het mijn probleem te maken, terwijl ik bleef antwoorden dat ik niet degene ben die het geluid veroorzaakt. Ze konden me niet helpen, maar ze hadden een fantastische oplossing en dat was het audiologisch centrum. Wat een vreemd antwoord dacht ik. Ik heb uitgelegd dat ik niets aan mijn oren mankeer. Nou dat moest ik dan maar uit laten zoeken en dan kon ik leren er beter mee om te gaan.
Ah, Solk-poli dus.

Ik had ondertussen ook anderen gevonden die het hoorde, maar dat was volgens haar allemaal suggestief. Fascinerend antwoord wederom.
Ik heb ook een melding gedaan bij mijn verhuurder. Zij hebben een geluidsmeting laten uitvoeren. Hierbij werd idd LFG gemeten. Mijn verhuurder zei dat er echter geen bronnen in het pand waren aangetroffen dus dat zij hun handen er van af zouden trekken. Begrijpelijk.
Ik heb uiteindelijk het rapport opgestuurd naar de GGD met daarbij een klacht over het eerste gesprek. Want het was meer dan tenenkrommend.
Dezelfde mevrouw belde me terug met nog meer wazigheden en het verhaal dat de GGD al zoveel had gedaan en dat ik hun advies niet wilde opvolgen. Ik heb geantwoord dat zij nog niets hadden gedaan, dat alles door mijzelf was geregeld en nogmaals uitgelegd dat ik grotendeels bedlegerig ben en niet in staat ben wat voor therapie dan ook te volgen. Dat mijn situatie ondertussen hele nare vormen begon aan te nemen, want ik sliep immers niet. In combinatie met mijn zwakke gezondheid begon het levensbedreigende vormen aan te nemen.
Gevalletje pech blijkbaar.

Maanden gingen voorbij. Ik probeerde van alles. Tegengeluid, meditatie, zelfhypnose, homeopathie, suppletie en ik vond een therapeut die over de telefoon kon werken. Het brommen ging door, het slapen bleef een drama. De uitputting, mijn gezondheid die achteruit holde, de moordende pijn die ik daardoor kreeg, ik wist niet meer hoe ik verder moest. Radeloos was ik.

Ik ben aan de bel gaan trekken bij het buurtteam (WMO), maar die deden ook geen fluit. Met die mevrouw van de GGD wilde ik niet meer praten. Mijn huisarts had geen idee wat ze er mee moest. Omgevingsdienst deed ook niets. Ik heb uiteindelijk mijn verhaal bij het wijkbureau gedaan. Zij antwoordden dat dat niet onder hun taken viel en ik ben toen een beetje doorgedraaid. Zo moe van het afschuifsysteem. Ik heb geschreven dat iedereen het van zich afschuift, de hulpverleners niet helpen en ik aan de rand van de afgrond hang. Dat als er niet iets gebeurt, ik het niet meer ga redden. Dat ik of zou bezwijken of zelf de stekker er uit zou trekken.
Ik kon niet meer.

Er kwam iemand om te praten. Heel vriendelijk en behulpzaam. Hij heeft geregeld dat er weer werd gemeten. En zo gebeurde. Nieuwe meting, zelfde resultaten. Flink wat LFG. Ze zouden gaan zoeken of ze een bron konden vinden.
Weken later krijg ik een standaard brief van de gemeente dat ze geen bron hebben gevonden.
Bovendien is er geen norm voor LFG en we zullen daarom ook niet handhaven.

Ik moest me maar melden bij de GGD. Moedeloos word je er van.
Ik heb het gedaan en gezegd dat ik niet meer met die ene mevrouw wens te
spreken. Ik werd gemaild door een andere mevrouw, die bijna net zo vreemd deed. Ik voelde me in de maling genomen. Ze maakte zich zorgen over me en ze wilde met mijn huisarts spreken. Ik heb gezegd dat ze een vreemde manier hebben om ze laten merken dat ze zich zorgen maken. Ik werd met kletspraatjes en een nepoplossing afgescheept, keer op keer. Ik had al een jaar nauwelijks geslapen en lag alleen nog maar op bed en kon niets meer.
Ik zou niet weten waarom ik dit soort mensen zelfs maar in de buurt zou moeten laten komen van mijn medische gegevens. Helemaal niets hebben ze gedaan om me te helpen.
Het was me ondertussen wel duidelijk dat ik van de gemeente of de GGD echt niets hoefde te verwachten. Het is echt 1 groot afschuifsysteem. Er zijn duidelijke andere belangen en die gaan niet over mij. Ik moest zelf in oplossingen gaan denken. Ik had ondertussen enorm veel steun aan de stichting en andere lotgenoten. En aan het internet.

Om een oplossing te bedenken moet je weten waar je mee te maken hebt.
Mijn volgende stap was een afspraak maken voor hypnose. Meer dan wat dan ook wilde ik weer slapen. En gelukkig, het werkte ! Dure behandelingen, maar dan heb je ook wat. Het gebrom en getril wat ik ervaar is er helaas niet minder door geworden, maar ik slaap. Ik ben nu onlangs aan een andere behandeling begonnen. Ik wil kijken wat er met mijn gevoeligheid voor LFG gebeurt als mijn lichaam beter in balans is. Ik steek mezelf flink in de schulden om niet ten onder te gaan aan een milieuprobleem. Te gek voor woorden.

Ik denk dat er onacceptabele offers worden gevraagd in het kader van de zogenaamde vooruitgang. Vervuiling, lawaai, straling, het is zo'n onnatuurlijke manier van leven. We gaan er aan kapot.
LFG is een sloper. Aan mensen die er niet gevoelig voor zijn is het niet uit te leggen hoe vreselijk het is. De stichting doet ongelooflijk belangrijk werk. Maar als gevoelige lever je een eenzame strijd. Het ontwricht je leven, je levert je vitaliteit in, er is geen zicht op oplossingen, mensen denken gauw dat je niet helemaal spoort, het onbegrip
is enorm.

Ik heb veel mooie mensen ontmoet, die dapper iedere dag weer het monster
in de ogen durven kijken, met de hoop hem ooit te verslaan.

Vaassen

Vrouw te Vaassen schreef het volgende:

Ik woon in Vaassen Gelderland, en heb sinds een paar jaar hinder van "bromgeluiden"
en trillingen. Ik woon vlak bij een kippenbedrijf en ben er bijna zeker van dat het geluid van de ventilatoren afkomstig is.

Wellicht is het mogelijk dat er andere bronnen zijn maar die zijn bij mij niet bekend.
Er zijn metingen gedaan en aanpassingen gemaakt, helaas heeft het niet mogen baten.
Huisarts en KNO arts kunnen niets voor mij betekenen en sturen mij door naar een
maatschappelijk werkster of psycholoog.

Vianen

Man (22) te Vianen schreef het volgende:

Ik ervaar regelmatig een aan- en afnemende gezoem.
Vooral `s nachts is het erg storend. Ik ben online gaan zoeken of er iets bekend was. Ik ben hier op jullie site terecht gekomen via een reactie op het bericht van RTV Utrecht uit november 2013.

Ik ben bij een KNO-arts geweest vanwege klachten in holtes en hij constateerde terugkomend slijm door allergieën. Ik krijg er flinke hoofdpijn van en de nacht dat ik opmerkte dat het LFg er was werden deze klachten erger.

Mogelijk is dit vanwege trillingen in de beenderen erger geworden, alhoewel ik ook
weet dat mijn irritatie aan het geluid zich kan uiten in lichamelijke spanning zoals
hoofdpijn. Ik heb me toegevoegd aan de Facebook site van "Houten ligt wakker". Zij denken aan de windmolens maar ik heb ook een klein vermoeden dat de zendmast vlakbij mijn huis (mede) een oorzaak kan zijn.

Vries

Man te Vries schreef het volgende:

L.S.,

N.a.v. het artikel in het Dagblad van het Noorden van zaterdag j.l. ook een melding uit Vries.

Ook wij hebben reeds vele jaren last van zware bromtonen. Dit varieert van een diepe bromtoon tot een dukkend gevoel in de oren. De bromtonen heb ik waargenomen in een wijde omtrek van Vries. Het vermoeden is dat deze overlast veroorzaakt wordt door de NAM. Na het boren van een nieuwe gasput in Vries en het installeren van een compressor in het gasbehandlingstation in Donderen (nabij Vries) zijn deze problemen ontstaan.

Ik heb een aantal keren een klacht ingediend bij het milieuloket in Drenthe. Deze instantie wijst de klacht toe aan de gemeente Tynaarlo. Een ambtenaar van betreffende gemeente komt informeren en luisteren naar de gemelde klacht en constateert dat er niets aan de hand is.

Het stuk in het Dagblad van het Noorden is bijzonder herkenbaar. Geen instantie die zich er druk om maakt en nergens serieuze aandacht voor dit probleem.

Vries

Vrouw (37) te Vries schreef het volgende:

Ik heb in Groningen gewoond. De laatste 4 jaar heb daar ik erg veel last gehad van een bromtoon. Vooral 's avonds en 's nachts.
Ik weet het aan de snelweg, of de suikerfabriek. Het leek erger te zijn na de zomerperiode tot en met het voorjaar. Heb ook gedacht dat het geluid in mijn hoofd
zat. Nu woon ik in Vries en heb er weer last van. Ben zeer onaangenaam verrast. Ik dacht door te verhuizen, weg uit de stad, naar een dorp, 20 km verderop er vanaf te zijn.
Weten jullie waar het brom geluid in Vries vandaan komt?

Weesp

Vrouw (23) te Weesp schreef het volgende:

Ik heb de site kort bekeken, maar herkende direct de geluiden.
Ikzelf woon in Weesp en heb het geluid enkele keren toegeschreven aan een straatveger, aangezien die met ongeveer hetzelfde geluid de volgende ochtend langskwam. 

Ik ben ook vrijwel de enige die het hoort, mijn ouders en zusje hebben er geen duidelijke last van, maar ik krijg last van mijn oren, kaken en voel als het ware de hele kamer trillen. Vaak is het rond half 12 snachts, tot iets later. 

Het is geen blijvend geluid, het wordt harder en zachter, harder en zachter etc. Het
verplaatst zich ook, bijna 'rond' het huis.Het is er niet altijd, ik hoor het eens in de paar weken, maar dan is het ook écht heel storend en geeft het me hoofdpijn en druk op mijn hoofd. Het is na ongeveer een kwartier weer weg, zo snel als dat het kwam. 

Winschoten

Vrouw te Winschoten schreef het volgende:

Tot mijn grote verbazing lees ik net in het "dagblad van het noorden" over het fenomeen laagfrequent geluid.

Ik loop sinds al paar maanden te zoeken naar een mogelijke bron van een zeer hinderlijke bromtoon die ik ervaar als geluid, maar ook fysiek (borst) en pijn doet aan mijn trommelvliezen. Ik slaap slecht in en word er herhaaldelijk wakker van. Gisteravond was het ook zeer sterk aanwezig. s' Avonds en 's nacht is het geluid zeer dominant, door wegvallen van andere geluiden. Maar ook overdag ervaar ik hinder.

Gisteravond heb ik nog een tijd buiten gestaan en kwam tot de conclusie dat er ergens verder bij mijn huis vandaan een pomp of iets dergelijks moest aanstaan en ik was van plan om eens bij de buren te gaan vragen of zij ook last hebben van dit geluid. Mijn man en mijn zoon horen het geluid niet, zij denken dat het in mijzelf zit. Overal in mijn huis heb ik al nagekeken en geluisterd waar het gebrom vandaan kon komen, maar niets gevonden (ook 's nachts loop ik te zoeken).

Ik woon in Winschoten en ben ontzettend blij te horen dat meer mensen hier overlast van ondervinden.Ik heb op een site gekeken via google en naar nu blijkt zijn er mensen in het hele land die hierover klagen. Er zouden, net als in Duitsland en Engeland, geluidsnormen ingesteld moeten worden.

Graag zou ik meer informatie of tips willen krijgen. Ook zou ik informatie willen krijgen over de Stichting Laagfrequent geluid.

 

 

Contact    
voorzitter   vacant
secretaris   Jolanda
vice-voorzitter   Marcus Erasmus
secretariaat  
website vacant
financiën en donaties Raymond Haring
IBAN: NL62 TRIO 0781 4011 43 KvK 57179093
ANBI documenten download hier  

overige LFg-contacten: zie links pagina

 

Let op! Meldingen van LFg alleen via het meldingsformulier !
Meldingen via email kunnen niet verwerkt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

joost-erik@home.nl